Aproximativ jumătate de milion de porci au fost uciși anul acesta, în gospodăriile și fermele din România, din cauza pestei porcine. Alte câteva sute de mii de animale sănătoase sunt blocate în crescătorii din cauza restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea virusului.

Doar 30% din necesarul intern de carne de porc este asigurat din fermele românești, restul venind din Spania, Germania, Polonia sau Ungaria.

„Suntem într-o perfectă catastrofă, pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, care durează de patru ani, n-am avut sprijin de la autorităţi. Doar anul acesta, peste jumătate de milion de porci au fost omorâţi şi îngropaţi, peste 40.000 de scroafe au fost ucise”, a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, pentru Adevărul.

Acesta spune că și anul viitor vom avea un deficit de cel puțin un milion de porci și preconizează o creștere a costurilor de întreținere a fermelor.

„Luăm în calcul o creştere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilităţi, electricitatea şi gazele”, explică Ioan Ladoşie”, a mai precizat acesta.

În 2021, fermele din România au asigurat doar 30% din cererea de carne de porc, cu jumătate mai puţin din procentajul acoperit de crescătorii autohtoni înainte de aparţia pestei porcine.

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România a anunțat că în 2020 au fost sacrificați 3,7 milioane de porci. Aceasta solicită Guvernului măsuri pentru combaterea pestei porcine africane și „ pentru protejarea fermelor autohtone producătoare de carne de porc și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung”.

La măcelării, cea mai ieftină carne românească se vinde cu 17,5 lei kilogramul, coasta şi fleica de porc, în timp ce pentru muşchiuleţ, consumatorii plătesc și 22-25 de lei pentru un kilogram. Prețurile sunt mari și la carnea tocată,15 lei kilogramul, în timp ce ceafa de porc cu os se vinde cu 19,5 lei kilogramul.

De la începutul anului, România a importat alimente şi animale vii în valoare de peste 5,8 miliarde de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News