„Informațiile din surse deschise ne arată că aproximativ 70% dintre pierderile ireversibile suferite de forțele armate ruse aparțin acestor formațiuni speciale”, scrie locotenent-colonelul în rezervă Maciej Korowaj pe contul său de X.

Potrivit doctrinei militare ruse, compania de asalt „Storm-Z” reprezintă o unitate cu „un nivel ridicat de independență și flexibilitate, creată temporar în afara” structurilor militare regulate” și „destinată utilizării (operaționale) imediate în îndeplinirea unor acțiuni complexe de luptă”, explică analistul militar polonez.

Maciej Korowaj precizează că aceste unități de pușcăriași, care aduc aminte de „batalioanele disciplinare” ale lui Stalin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), sunt menite să epuizeze forțele terestre ucrainene.

Conducerea militară rusă a stabilit două misiuni principale pentru „Storm-Z”, și anume întărirea „în permanență” a unităților de asalt (atât cele de manevră, cât și cele din rezervă) și realizarea unor sarcini speciale de luptă.

O companie „Storm-Z” este formată de regulă din doi comandanți (din armata regulată), o secție de „drone” din doi militari, un grup recunoaștere din opt militari, patru grupuri de asalt din câte 20 de militari fiecare, un grup de cinci geniști și un grup de evacuare medicală din trei militari.

De regulă, subunitățile „Storm-Z” sunt echipate cu armament ușor de infanterie și grenade și sunt rotite în prima linie la fiecare trei zile. Instrucția celor care ajung în astfel de subunități durează între 10 și 15 zile.

Datele din surse deschise arată că aproximativ 70% din pierderile ireversibile ale trupelor Kremlinului provin din „contingentul special”, afirmă Maciej Korowaj.

Unitățile de asalt „Storm-Z” au fost înființate oficial pe 6 aprilie 2023. Ulterior, pe 24 iunie 2023, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind înlocuirea „Storm-Z” cu „Storm-V”. Totuși, comandanți ucraineni au observat în iarna acestui an că armata rusă folosește drept carne de tun atât unități „Storm-Z”, cât și „Storm-V”.

Urmărește-ne pe Google News