Pretul carnii si al produselor din carne va creste cu 2-5% dupa majorarea de la 1 octombrie a preturilor la carburanti si a tarifelor la energie, a declarat Mihai Visan, directorul Asociatiei Romane a Carnii.
Procesatorii sunt speriati insa de proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei prin care se va institui o taxa lunara cuprinsa intre 10 si 50 milioane lei, pentru efectuarea controlului sanitar veterinar de catre medicii veterinari de stat, masura urmand sa asigure controlul produselor agroalimentare. Aceasta noua taxa va duce la scumpirea cu circa 1.000 lei a kilogramului de carne in carcasa si cu 500-1.000 lei a kilogramului de preparate din carne, se arata intr-un comunicat al Asociatiei. In plus se mai precizeaza ca tarifele „exorbitante” propuse pot duce la incetarea activitatii firmelor mici si la reducerea vanzarilor firmelor mari.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Mihai Lungu, declarase luni ca introducerea noii taxe nu va duce la o crestere a preturilor carnii, iar masura este destinata protejarii populatiei.