Obiecte de valoare ale cuplului Ceausescu sunt scoase la licitație, miercuri seara (25 martie), la un hotel de cinci stele din București.
Detalii interesante despre familia viitorului dictator comunist al României, precum apartenența tatălui său la PNL (Partidul Naţional Liberal), unul dintre partidele istorice ale epocii, și excluderea sa din PMR (Partidul Muncitoresc Român) pe motiv de atitudine reacționară, sunt dezvăluite în premieră. Însă, carnetul de partid al lui Nicolae Ceaușescu va putea fi studiat în totalitate doar de persoana care îl va adjudeca în cadrul Licitației „Epoca de Aur”.
Documentul reprezintă o raritate, atât pentru specialiști, cât și pentru colecționari și se prezintă într-o foarte bună stare de conservare; prețul pornește de la 300 euro. În 1954, Ceaușescu, fidel susținător al lui Dej, devenea secretar al Comitetului Central al PMR, poziție care i-a asigurat accesul la sfera înaltă a puterii în partid și, ulterior, în funcțiile de stat. Actul de față era probabil întocmit în aceste împrejurări.
Licitația „Epoca de Aur” prezintă și alte documente inedite, de tipul carnetului de identitate și biletului de vaccinare ale lui Manea Mănescu (preț de pornire: 50 euro) sau tichetului de pâine din 1955 (preț de pornire: 25 euro). În expoziție se pot admira o mulțime de fotografii reprezentând inițiativele diplomatice ale cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu (prețuri de pornire de la 50 euro), dar și obiecte personale ale celor doi precum cele 2 haine de blană de vulpe albastră și argintie (preț de pornire: 900 euro, respectiv 1.000 euro), poșeta și portmoneul Gucci ale Elenei Ceaușescu (preț de pornire: 1.200 euro) sau celebra șapcă de „om al muncii” a lui Nicolae Ceaușescu (preț de pornire: 100 euro).
Spre deliciul publicului, Artmark, organizatorul licitației, a pregătit și o serie de afișe din Epoca de Aur, care ilustrează cu fidelitate timpurile României comuniste. Licitația prezintă și o secțiune de pictură reprezentativă pentru școala realist-socialistă românească, printre care se află și opere semnate de Jules Perahim, Max Herman Maxy, Constantin Artachino sau Carol Hübner.

 
 

Urmărește-ne pe Google News