- Doctorii cred că “tărăgănarea sau chiar compromiterea testelor e o politică, la fel s-a întâmplat și la Suceava, unde au expirat 100 de teste, încercând astfel să mușamalizeze cât de mulți medici de acolo sunt bolnavi”.
- Colegii lor din Deva vorbesc despre faptul că “prefecții îndeamnă DSP-urile la această strategie de ascundere a cifrelor de medici infestați cu coronavirus, ca să nu iasă județele pe care le conduc rău la raportare”.
Cadrele medicale din Hunedoara suspectează autoritățile că vor să mușamalizeze situația reală a infectărilor cu COVID din spital și acuză DSP Hunedoara de întârzierea intenționată a trimiterii probelor spre prelucrare la DSP Timișoara.
“Probele au stat în soare ore în șir, în mașină. Am fost testați ieri, după lungi insistențe, și nu au trimis nici până la această oră probele la DSP Timișoara ca să fie prelucrate”, povestește Carolina Radu, un medic din prima linie.
“DSP ține testele ca să nu se vadă că suntem pozitivi”, explică ea.
“Autoritățile se tem că, dacă iese la iveală adevărata situație, se închide și spitalul acesta”
Medicul de boli infecțioase Carolina Radu susține că doctorii, asistentele și infirmierele au reușit cu greu să convingă DSP să fie testați. Până la urmă, au fost testate câteva zeci de cadre medicale ce lucrează direct cu bolnavi de COVID sau cu suspecți, dar au fost lăsate pe dinafară alte sute de cadre medicale de la Urgențe și ATI.
Medicul de la Spitalul Municipal Hunedoara, Carolina Radu, a precizat pentru Libertatea că afirmațiile ei nu au nicio legătură cu acuzațiile medicilor de la Deva și de la Suceava și că a prezentat strict situația din spitalul unde lucrează.
DSP a făcut testarea ieri dimineață, dar probele nu au ajuns nici până acum la Timișoara, pentru prelucrare, povestesc ei.
“S-a dorit a nu se trimite probele. Se tot vorbește că, dacă ajungem al doilea Suceava și se închide spitalul, unii oameni își vor pierde niște funcții. O colegă mi-a povestit că managerul a fost amenințat de oficialii județului că va fi destituit dacă va mai insista să trimită probele la Timișoara, pentru a se afla incidența reală a infectării cu COVID în rândul cadrelor medicale din spital”, spune Carolina Radu, medic al Secției Boli Infecțioase.
Medicul-șef de la Urgențe, Horia Talfeș: “Am cerut testarea tuturor, DSP refuză”
“Nu m-am dezis de expunere, de ziua mea am stat în gardă, îmi fac meseria, să mi se respecte dreptul de a fi corect evaluat”, mărturisește Carolina Radu.
Medicii de la Spitalul Municipal Hunedoara au fost expuși la infectarea cu COVID, după ce o colegă de-ale lor a fost depistată pozitiv. Ei spun că sunt de asemenea expuși zilnic riscului infectării, pentru că lucrează cu pacienți bolnavi sau suspecți de coronavirus
Încă nu au fost testați medicii de la UPU și mulți dintre cei de la Terapie Intensivă.
Medicul-șef de la Urgențe, Horia Talfeș, spune că, după închiderea Spitalului Județean Deva, cel din Hunedoara primește toate cazurile grave din județ – și urgențe, și suspiciuni de coronavirus:
“Personalul de la Terapie și UPU a venit în contact 24 din 24 de ore cu cei depistați pozitiv. Nu știm dacă trebuie să ne izolăm sau nu. Nu trebuie să ajungem să devenim simptomatici. Câți dintre noi se vor pierde? Am cerut testarea în grup pentru tot personalul medical din UPU, din ATI și din Infecțioase”.
Șeful Urgențelor susține că DSP a refuzat să-i testeze pe medicii de la UPU.
Și managerul Radu Budae susține testarea în masă
“Probabil se tem că ar putea să piardă personalul medical, eu vreau să muncesc, dar vreau să știu că familia mea e în regulă și dacă sunt pozitiv să mă izolez de ai mei. Societatea nu ne ascultă și nu mi se pare corect. Nu mă refer la faptul că au fost testați politicieni fără simptome, la noi de ce nu se poate? Vrea politicul să transforme acești eroi în martiri?!”, a adăugat Horia Talfeș.
Acesta a subliniat că la Spitalul Municipal Hunedoara sunt 13 linii de gardă și toate cazurile internate în spital cu suspiciuni de coronavirus au intrat în contact cu toți medicii de la liniile de gardă, fie că e vorba de boli interne, cardiologie sau alte specialități.
Managerul Spitalului, Radu Budae, este de acord cu medicii și susține testarea în masă.
“Este o prioritate testarea personalului medical, simptomatic sau asimptomatic. Eu personal susțin testarea tuturor cadrelor medicale. Au fost testate 71 de persoane care au avut contact cu cazuri suspecte, iar probele sunt trimise la DSP. Astăzi, cei de la DSP Hunedoara au venit la spital să mai facă propria anchetă epidemiologică și ne-au spus că o să trimită azi probele la laborator”.
Directorul medical: “Să testăm în primul rând cele trei secții UPU, ATI și Boli Infecțioase”
“Este o isterie totală. Sunt de acord cu medicii că trebuie testați. Am avut o situație de coronavirus pozitivă. Metodologia de testare spune că persoana poate fi testată în momentul în care e simptomatică. Eu consider că, pentru personalul medical, ar trebui gândit altfel. Împreună cu colegul meu manager, suntem pentru această testare. Să testăm în primul rând cele trei secții UPU, ATI și Boli Infecțioase”, spune Gavril Barna Bende.
Din ce în ce mai mulți medici cer testare în masă, în condițiile în care capacitatea de examinare acum este de 1.800 – 2.000 de persoane pe zi. În zonă, o mare problemă este lipsa aparatelor de testare.
Este un singur dispozitiv, la Timișoara, care prelucrează probele pentru patru județe. “Ar mai fi nevoie și în județul Hunedoara de un astfel de aparat de testare, bani sunt, încercăm de două luni, dar nu sunt pe stoc”, spune directorul medical.
Directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei, a spus că se află în videoconferință și că va răspunde întrebărilor Libertatea mai târziu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro