Retailerul, care are peste 1.400 de magazine în toată Franța, a spus că plafonarea face parte din tentativa de a limita rata inflației, dar a adăugat că prețurile ar putea, teoretic, să crească din nou dacă tarifele la anumite produse ar crește.
Lista articolelor plafonate include cereale pentru micul dejun, cafea, legume conservate, detergent și scutece.
„Într-un moment în care totul crește, Carrefour își intensifică eforturile pentru a le permite [clienților] să își mențină rutina de zi cu zi cât mai mult posibil”, a precizat Carrefour.
Inflația prețurilor de consum în Franța a crescut la 6,8% în iulie, potrivit biroului de statistică al guvernului.
Anunțul Carrefour vine după ce E.Leclerc, un alt lanț francez de supermarketuri, a declarat luna trecută că va limita prețurile la peste 230 dintre produsele sale esențiale până la începutul lunii decembrie, extinzând plafonarea prețurilor pe care a introdus-o pentru prima dată pentru 120 de articole în mai.
Luna trecută, TotalEnergies a anunțat că reduce prețul la benzină pentru clienții din toate benzinăriile sale franceze cu 20 de cenți pe litru în comparație cu prețurile pieței globale până la începutul lunii noiembrie și cu 10 cenți pe litru din noiembrie, până la sfârșitul anului. Reducerea se aplică peste cea deja implementată de guvern.
În aprilie, guvernul francez a redus costul benzinei și motorinei cu până la 18 cenți pe litru până la sfârșitul lunii august. Subvenția crește la 30 de cenți pe litru în septembrie și octombrie, înainte de a scădea la 0,10 cenți pe litru pentru restul anului. Ea se plătește producătorilor de combustibili care transferă reducerea consumatorilor de la benzinării.
Partidele de opoziție au cerut o taxă pe profiturile companiilor energetice, dar până acum guvernul a respins solicitările.
Prețurile au crescut în toată Europa în acest an, după ce țările și-au anulat restricțiile legate de pandemie și cererea de bunuri a crescut. Invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie a împins prețurile și mai mult, declanșând o criză energetică pe continent.
În iulie, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani pentru a contribui la reducerea prețurilor în țările care folosesc euro, inclusiv Franța. Rata inflației în zona euro a atins un nivel record de 8,9% în iulie.