El a precizat că proiectul demarat în august 2021 trebuia extins la nivel național încă de anul trecut, dar au fost întârzieri.
„Aș vrea să subliniez, nu este întârziat din culpa vreunei structuri a Ministerul Afacerilor Interne sau din culpa unui ministru anterior. A fost întârziat pentru că există aici un triunghi contractual. Nu este implicat doar Ministerul aici. Aici este implicată și Compania Națională Imprimeria Națională pentru finanțarea întregului proiect și pentru eliberarea blanchetelor, iar Imprimeria Națională a avut un contract extern cu un furnizor al unui hard, parte din acest ansamblu tehnologic, dacă vreți, pentru emiterea cărții electronice de identitate care a avut dificultăți câteva luni, anul trecut, pentru a livra produsul”, a afirmat Cătălin Predoiu.
Ministrul a precizat că, atunci când a venit în funcție, în iunie 2023, a găsit proiectul blocat și în pericol să existe procese care să amâne proiectul ani de zile.
„Am cerut ca toată lumea să se așeze din nou la masă, să găsim o formulă care să evite, eu știu, un proces care ar fi însemnat ani de zile, soldat cu orice rezultat, ar fi însemnat, oricum, întârziere. Mă rog, cert e că s-a ajuns la o soluție, furnizorul francez s-a reangajat să livreze la timp aceste produse între noile scheme și sper ca în cursul anului 2024, Imprimeria Națională să fie în măsură ca, la rândul ei, să livreze față de noi anumite componente”, a spus Predoiu.
Acesta a adăugat că a fost și o licitație care a fost contestată, iar dialogul urmează să se reia în jurul datei de 20 ianuarie, când trebuie depusă oferta.
„Eu sper ca la finalul anului 2024 să avem implementat acest proiect, cartea electronică de identitate”, a punctat ministrul de Interne, care a menționat și condițiile.
„Dacă toți acești furnizori, cred că sunt foarte mulți furnizori pe traiect, și își fac treaba, cu certitudine da. În orice caz, eu pot să vă spun că structurile Ministerului Afacerilor Interne vor îndeplini întocmai și la timp, orice obligație. Sunt multe părți implicate, și alte instituții din România și parteneri externi, fiecare trebuie să-și facă treaba aici ca să respectăm termenul. Noi, Ministerul de Interne ni-l vom respecta, vă garantez acest lucru”, a mai afirmat el.
Gratuitate în următorii 5 ani pentru cei cu buletinele actuale expirate
Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat documentul actual, a fost lansată într-un proiect-pilot în județul Cluj, în august 2021, iar până acum au fost eliberate aproximativ 17.000 de astfel de documente.
Potrivit directivelor UE, românii trebuie să preschimbe actualele buletine cu noile cărți de identitate electronice până în august 2031. De la 1 ianuarie 2024, autoritățile din România vor elibera din oficiu doar cărți de identitate electronice.
Guvernul a decis ca, până în 2029, copiii care împlinesc 14 ani până atunci, dar și cei cărora le expiră actuala Carte de identitate, să beneficieze de gratuitate la eliberarea Cărților de identitate electronice.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro