Comuna Lungulețu este considerată patria cartofului și a verzei din județul Dâmbovița. Aici, agricultorii au fost nevoiți să-și salveze culturile de cartofi, decimate din cauza frigului din această primăvară. Acum, au ajuns să-și vândă producția la prețuri derizorii, informează reporterpenet.ro.

Comercianții vin de la sute de kilometri ca să cumpere cartofi de Lungulețu

Cei care profită de pe urma agricultorilor sunt samsarii. Săndel Răducanu a venit tocmai din județul Vrancea ca să cumpere cartofi de la Lungulețu.

„Nu avem profit prea mare. Venim în fiecare an pentru că aici e patria cartofului. Ne pliem și noi după piață. Acum poate merge mai bine, acum poate scădea prețul.”, a precizat Săndel Răducanu.


Citește și Scandal sângeros în Focșani. Patru persoane au fost ucise în plină stradă cu furci și topoare


Ca să nu rămână cu marfa nevândută, țăranii își vând cartofii și cu 0,30 de lei kilogramul.

Un sac cu cartofi ajunge să coste 8 lei

În aceste condiții, oamenii se plâng că nu reușesc să-și recupereze banii investiți.

„Recolta de cartofi este bună, zic eu, dar este întârziată puțin din cauza brumei. Nu o să fie recolta de anii trecuți, dar este o recoltă mulțumitoare. S-a plecat la piață cu un preț foarte mic. S-a pierdut noțiunea de trufanda, pentru că vin cartofi din Egipt, din alte țări. Kilogramul ajunge la 30-40 de bani. Cu prețul ăsta nu se acoperă investiția, este foarte greu. Le-am sugerat agricultorilor să fim organizați, ca să putem răzbate în această problemă, pentru că se vinde sub prețul de producție. Trebuie stabilit un preț comun și putem face contracte și cu supermarketurile, pentru că suntem la doi pași de București”, a declarat primarul comunei Lungulețu, Vlad Ion.

Anul trecut, seceta a decimat culturile agricultorilor. Dacă într-un an fără intermperii, se pot scoate 30 de tone de cartofi de pe un singur hectar cultiva,t acum abia dacă s-au recoltat 20 de tone.

În comuna Lunguleţu, renumită în toată ţara, sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.

sursă foto: reporterpenet.ro


Citește și De necrezut care e averea preotului Cristian Pomohaci. Nu degeaba era plimbat peste tot cu mașina


 
 

Urmărește-ne pe Google News