Natalia Abieva este agentă imobiliară, specializată în închirierea de apartamente în orașul Nijni Novgorod, aflat la est de Moscova. În ultima vreme însă, ea a început să învețe multe lucruri despre medicina de front.

Granulele hemostatice, a aflat, pot opri sângerările. Acele de decompresie pot reduce tensiunea într-un piept lovit de un glonț. La un spital militar, un comandant rănit i-a spus că un camarad a murit în brațele sale pentru că nu a avut tuburi endotraheale disponibile, pentru a-l menține în viață.

Abieva a decis, prin urmare, să se ocupe direct de problemă. Miercuri, ea și încă doi prieteni au pornit cu o dubă spre granița ucraineană, pentru a șaptea oară de la începutul invaziei, transportând ceapă, cartofi, stații de emisie-recepție, binocluri, echipament de prim-ajutor și chiar un set mobil de stomatologie.

De la începutul războiului, a spus ea, a strâns peste 60.000 de dolari pentru a cumpăra alimente, haine și echipamente pentru soldații ruși care luptă în Ucraina.

„Întreaga lume, mi se pare, îi susține pe marii noștri dușmani”, a declarat Abieva pentru New York Times. „Și noi vrem să ne oferim sprijinul și să spunem: «Băieți, suntem cu voi»”.

În întreaga Rusie, mișcări asemănătoare, conduse în mare parte de femei, au apărut pentru a oferi ajutor soldaților ruși. Acestea ilustrează un anumit sprijin public pentru invazia comandată de președintele Vladimir Putin. În același timp, mișcările arată că rușii admit tot mai clar că armata lor, lăudată înainte de invazie ca o forță de înaltă clasă, s-a dovedit a fi lamentabil de slab pregătită pentru un conflict major.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Echipamentul medical este la mare căutare

Ajutorul include deseori dulciuri și mesaje de încurajare, dar nu numai. Printre cele mai căutate articole se numără dronele importate și echipamente de vedere pe timp de noapte, semn că bugetul de 66 de miliarde de dolari al Rusiei pentru apărare nu a reușit să ofere armatei echipamente esențiale pentru un război modern.

„Nimeni nu se aștepta să existe un astfel de război”, a declarat pentru New York Times Tatiana Plotnikova, o femeie de afaceri din orașul Novokuibișevsk, de pe Volga. „Cred că nimeni nu era pregătit pentru asta”, a adăugat ea.

Plotnikova a făcut deja drumul de peste 1.500 de kilometri până la granița cu Ucraina de două ori, transportând trei tone de ajutoare, spune ea. Săptămâna trecută, ea a postat pe pagina sa de pe VKontakte, rețeaua socială rusă, o nouă listă de articole de care este nevoie urgentă: bandaje, anestezice, antibiotice, cârje și scaune cu rotile.

Echipamentul medical este la mare căutare, în parte din cauza puterii de foc tot mai mari a armatei ucrainene, susținute de Occident cu arme mai puternice.

Aleksandr Borodai, un comandant separatist și membru al Parlamentului rus, a declarat într-un interviu telefonic că materialele pentru tratarea rănilor provocate de șrapnel și de arsuri sunt necesare „în cantități mari” pe partea rusă a frontului. Mai mult de 90% dintre rănile rușilor din unele zone, a spus el, au fost cauzate recent de tirurile de artilerie.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Borodai a spus că unitățile sale au observat deja efectul proiectilelor de 155 de milimetri trase de obuzierele americane și că este posibil ca liderii ruși să fi subestimat determinarea Occidentului de a sprijini Ucraina.

„Ne face situația mai dificilă, nu neg acest lucru”, a spus Borodai, cu referire la livrările de arme occidentale. „Este posibil ca liderii noștri militari să nu fi fost pregătiți pentru un sprijin atât de masiv din partea Occidentului”, a adăugat el.

Guvernul nu se grăbește să admită nevoile armatei

Profitând de sprijinul occidental pentru cauza sa, armata ucraineană beneficiază de o campanie de strângere de fonduri mult mai amplă, cu donații în valoare de milioane de dolari.

Cele mai multe dintre grupurile care colectează donații pentru soldații ruși par să funcționeze însă independent de guvernul de la Moscova. Acestea se bazează în principal pe contactele personale ale voluntarilor din unități individuale și din spitalele militare, care transmit liste cu ceea ce au nevoie în mod urgent.

În presa de stat din Rusia, aceste grupuri sunt rareori menționate, probabil pentru că subminează mesajul oficial care spune că regimul de la Kremlin controlează ferm efortul de război, scrie New York Times. Dar, uneori, mesajul ajunge până la publicul rus.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

„Militarii noștri continuă să spună că au tot ce le trebuie”, a explicat un moderator la o televiziune, „dar inima unei mame are voința ei proprie”, a continuat el, cu referire la efortul voluntarilor.

Dincolo de presa de stat, susținătorii războiului subliniază faptul că donațiile private ar putea fi cheia victoriei. Bloggerii ruși, unii dintre ei aflați pe front, alături de trupe, își îndeamnă fanii să doneze bani pentru a cumpăra echipamente de vedere pe timp de noapte și drone simple.

„Băieții noștri mor pentru că le lipsesc aceste echipamente”, a scris un blogger, în timp ce „tot Occidentul aprovizionează partea ucraineană”.

„Este posibil ca noi să fi salvat șase vieți”

Echipamentul necesar, în mare parte importat, poate fi cumpărat de la magazinele rusești de articole sportive sau comandat online. Starshe Eddy, un popular blogger militar, a scris că dronele fabricate de gigantul chinez DJI „au devenit atât de mult folosite în operațiunile de luptă încât războiul fără ele e greu de imaginat”.

Abieva, agenta imobiliară, a postat pe contul său de Telegram un telemetru Nikon Prostaff 1000 echipat cu laser, pe care l-a cumpărat cu 400 de dolari. „Cu acest tip de tehnologie, totul merge mai bine și mai repede, nu-i așa?”, a mai scris Abieva.

Ea spune că a început să strângă bani pentru a ajuta armata după ce soțul ei, căpitan, a fost detașat în Ucraina, iar ea s-a simțit „neputincioasă”. A vizitat spitalul atașat de baza militară locală a soțului ei și a obținut datele de contact ale chirurgilor mobilizați în război. De atunci, aceștia i-au trimis solicitări direct ei și i-au transmis contactele sale colegilor.

Când un chirurg de la un spital de campanie a cerut catetere de embolectomie arterială, care tratează blocajul arterial, Abieva a găsit un alt voluntar în Sankt Petersburg care a făcut o călătorie de 1500 de kilometri pentru a livra imediat 10 bucăți. Abieva a spus că, atunci când s-a întâlnit cu chirurgul în timpul propriei sale călătorii în regiune, o săptămână mai târziu, acesta i-a spus că șase dintre catetere fuseseră deja folosite.

„Este posibil ca noi să fi salvat șase vieți”, a concluzionat ea.

„Armata este abandonată în totalitate la mila sorții”

Nevoia aparent urgentă a armatei ruse de echipamente medicale esențiale și de alte dispozitive de consum fabricate în străinătate i-a determinat pe unii ruși să se întrebe cum anume își cheltuiește Kremlinul bugetul militar enorm, care reprezintă mai mult de 3% din PIB-ul țării.

Pe pagina VKontakte a Jannei Slobozhan, coordonatoare a donațiilor în orașul de frontieră Belgorod, o femeie a scris că discuțiile despre strângerea de bani pentru drone și lunete pentru arme o fac să creadă „că armata este abandonată în totalitate la mila sorții”.

„Haideți să ne asigurăm că cel puțin noi nu ne vom abandona băieții”, a adăugat ea.

Putin a vizitat săptămâna aceasta un spital militar, pentru prima dată de la începutul războiului. Ulterior, el le-a declarat oficialilor că, deși medicii cu care s-a întâlnit l-au asigurat că „au tot ce le trebuie”, guvernul ar trebui „să răspundă prompt, rapid și eficient la orice nevoie”.

Cu toate acestea, ideea că soldații ruși din Ucraina sunt prost echipați apare din ce în ce mai mult în discursul public rusesc – fie că este vorba despre susținătorii sau oponenții războiului. Într-un documentar despre mamele soldaților, lansat la sfârșitul săptămânii trecute de jurnalista rusă Katerina Gordeieva, cu aproximativ trei milioane de vizualizări pe YouTube, o femeie a explicat că fiul ei folosește o sârmă pentru a-și repara cizmele.

O asociație de ofițeri ruși în retragere a publicat o scrisoare deschisă pe 19 mai, în care a remarcat faptul că publicul strânge fonduri pentru echipamente de care armata ducea lipsă cu desăvârșire „deși guvernul are o mulțime de bani”. Scrisoarea a spus că efortul de război al lui Putin este lipsit de curaj și l-a îndemnat să declare starea de război, cu scopul de a captura întreaga Ucraină.

Dar, pe teren, îngrijorările sunt mai pragmatice. Odată cu apropierea verii au apărut căpușele, așa că voluntarii din Belgorod au făcut un insecticid artizanal, l-au pus în sticle cu pulverizator și l-au livrat pe front.

Un grup de femei care colectau donații în zonă a aflat că unele dintre forțele separatiste susținute de Rusia erau atât de prost echipate încât foloseau pungi de cumpărături pentru a-și căra lucrurile. Pe contul lor de Telegram cu aproximativ 1.000 de urmăritori, grupul a lansat un apel urgent pentru a cumpăra rucsacuri, pantofi, șosete, lanterne frontale, brichete, pălării, zahăr și baterii.

„Acest lucru este pentru ca ei să înțeleagă că nu sunt singuri”, a declarat una dintre coordonatoarele grupului din Belgorod, Vera Kusenko, care lucrează la un salon de înfrumusețare ca specialistă în extensii de gene. „Sperăm ca acest lucru să se termine curând”, a mai spus ea, cu referire la război.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI