Daca preferati o mancare frugala la una din retelele fast-food din oras, unde meniul este compus in principal din cartofi pai, hamburgeri si racoritoare cu zahar, riscati sa deveniti dependenti de aceste alimente care se comporta exact ca drogurile, avertizeaza experti britanici nutritionisti, in editia de ieri a cotidianului ,,The Independent,,.
A prefera un aliment altuia este o chestiune de gust, dar preferinta pentru produsele cu un nivel sporit de grasimi si zahar prezinta riscul producerii unor modificari la nivel cerebral, asa cum se intampla cu drogurile.
Dupa consumarea in exces a produselor de acest fel este greu de trecut la alt meniu, sustin expertii. Stimuland opiatele, care prevaleaza in creier, cantitatile mari de alimente produse industrial pot crea aceeasi stare de euforie narcotica, similara celei rezultate din folosirea cocainei sau a heroinei.
La aceste concluzii, bazate pe cercetari stiintifice efectuate pe animale, recurg cel mai adesea avocatii clientilor care sufera de obezitate. In Occident, persoanele supraponderale au creat o miscare care se pronunta impotriva fast-food-urilor si cer compensatii de la producatori pentru kilogramele lor in plus.
Lupta obezilor din Marea Britanie este condusa de John Banjaf, jurist de profesie, care a castigat deja un proces impotriva unei companii de tigari. Printre clientii lui figureaza Cesar Barber, un barbat de 56 de ani, cardiac si suferind de diabet. Acesta sustine ca a mancat o lunga perioada in restaurantele de tipul McDonaldÂÂs, insa nu a fost avertizat niciodata ce riscuri comporta placerea gastronomica pe care o ofereau.
Avocatul lui Barber sustine ca ar putea castiga acest proces convingandu-i pe jurati ca firmele de profil care produc mancare usor de gatit sunt in parte raspunzatoare pentru starea sanatatii clientului sau.
,,Poate ca atunci s-ar pune problema ca deliciosii cartofi pai, hamburgerii si ra-coritoarele dulci, produsele preferate ale americanilor, sunt nocive pentru sanatate si oamenii sa fie avertizati inainte de a le consuma,,, a declarat el intr-un interviu acordat recent publicatiei New Scientist.

 
 

Urmărește-ne pe Google News