Geamantan motorizat. Inventatorul belgian Luc Deprez sustine ca a gasit solutia pentru ca cei care pleaca in calatorii cu multe bagaje sa scape de calvarul caratului. El a realizat un geamantan care este prevazut cu un mic motoras, suficient de puternic insa ca sa poata cara atat greutatea bagajelor, cat si pe cea a unui om. Si un pensionar roman a inventat un carucior care merge singur atunci cand e umplut cu bagaje.
Un pensionar bucurestean a lucrat aproape trei ani de zile ca sa construiasca un carucior de bagaje, care in momentul in care este incarcat porneste singur din loc. Constructia sa este simpla si se bazeaza pe transformarea fortei de gravitatie, exercitata asupra bagajelor, in miscare de rotatie. Inventatorul spune ca, pe viitor, acest principiu ar putea fi folosit chiar si la producerea de energie electrica.
Dupa trei ani de munca, sute de schite, calcule si zeci de metri de teava consumata, un bucurestean a reusit sa construiasca un carucior care la prima vedere pare cel putin ciudat. Avand un centru de greutate plasat mult in spatele celor doua roti, in momentul in care pe acesta sunt puse cateva kilograme bune, caruciorul o ia din loc in plina viteza. Niculescu Scarlati (72 de ani), inventatorul acestuia, ne-a declarat ca a trebuit sa se roage de nenumarati sudori care sa-i urmeze schita intocmai, toti crezand ca forma sa de pe hartie a fost, de fapt, o eroare de calcul.
Inventatorul a facut si o demonstratie. Si este oricand dispus sa o repete. A pus 14 kilograme, greutati de cantar, pe carucior, iar acesta a pornit imediat de pe loc. Barbatul nu a trebuit decat sa-i tina directia. Demonstratia a fost repetata si in strada, spre deliciul vecinilor, incarcand caruciorul cu lazi, caramizi, dar si cu un geamantan plin.
„Totul a pornit de la unul din carucioarele mele, cu care imi transportam bagajele la Breaza, unde am o casa de vacanta. De la gara pana in centrul orasului, trebuie urcat un deal imens. In timp, am constatat ca in momentul in care lasam caruciorul putin pe spate, greutatea bagajelor impingea caruciorul in fata. Asa am inceput sa studiez fenomenul”, ne-a spus Scarlati.
Dupa ani de studii si experimente, a ajuns la o forma a caruciorului care se apropie cel mai mult de ideile sale. „Acest carucior elimina trasul si impinsul. Trebuie doar ca cineva sa-i tina directia, deci un efort minim. Prototipul mai trebuie perfectionat prin incercari succesive, mai ales in ceea ce priveste lungimea manerului. Va trebui sa-i pun si niste frane, dupa modelul franelor de bicicleta”, spune acesta, optimist.
Felul in care masinaria porneste de pe loc este extrem de simpla. „Miscarea rectilinie descendenta, provocata de gravitatie, ce atrage bagajele in spatele axului rotilor, o transform in miscare circulara pe baza rotilor prinse de ax. In felul acesta, cand pun greutati pe el, porneste din loc. E un perpetuum mobile gravitational. Ca sa-l fac sa porneasca din loc, doar ridic de maner, basculand greutatile pe spate, antrenand aceste forte”, ne-a mai spus inventatorul.
El are planuri mari pentru viitor. „Aceste carucioare vor umple aeroporturile, garile sau supermarketurile. Trebuie doar sa-l perfectionez si sa contactez producatorii. Sunt sigur de reusita. Am si brevet de inventie, asa ca nimeni nu o sa poata sa-mi fure ideea fara sa plateasca. Deja am avut cateva contacte, iar oamenii s-au aratat interesati”, spune Scarlati, un optimist incurabil. Urmand aceleasi principii, prin instalarea unui dinam, se poate obtine oricand curent electric. „Adaptand constructia la o alta scara, acest perpetuum mobile gravitational poate fi folosit ca, in loc sa impinga niste roti, sa impinga niste rotoare. De aici rezulta energie”, ne-a mai spus inventatorul.
Acesta are o adevarata obsesie pentru exploatarea fortei de gravitatie. Iar una din aplicatiile cele mai ciudate facute de el este o cursa de soareci. Cursa este de fapt un borcan plasat in pamant, dotat cu un capac, avand un ax longitudinal. In momentul in care soarecele vine sa ia hrana de pe capac, acesta se rasuceste, iar soarecele cade in borcan. „Forta gravitationala ii vine de hac soarecelui. Trebuie doar sa fiu totdeauna atent sa pun mancarea pe mijlocul capacului, ca acesta sa nu se intoarca din cauza acesteia”, ne-a mai spus bucuresteanul. Curse de acest fel are in toata curtea, la cabana sa de la Breaza. Din pacate, spune acesta resemnat, inventia nu i-a fost brevetata.
Legat tot de obsesia ce o are pentru carucioare, Niculescu Scarlati a realizat o sanie, care, intoarsa pe dos, devine carucior, avand plasate sase roti pe dosul saniei. O alta inventie de-a sa este un pat ce este in acelasi timp si sezlong, dar si carucior.