Persoanele care sufera de inima trebuie sa evite trenuletele montagne-russe pentru ca aceasta distractie le-ar putea costa viata. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cardiologi germani, relateaza BBC News Online.
Emotia calatoriei cu trenuletele montagne-russe determina aparitia unor batai de inima neregulate in cazul cardiacilor, care risca sa sufere atacuri de cord. Aceste atacuri pot surveni si din cauza stresului emotional, se mentioneaza in studiu. Cercetatorii germani au monitorizat 55 de persoane care s-au oferit voluntare pentru o calatorie cu trenuletul montagne-russe. Celor 37 de barbati si 18 femei li s-au monitorizat ritmul cardiac si tensiunea arteriala.
Calatoria cu trenuletul montagne-russe a durat doua minute, a inceput prin urcarea trenuletului pana la 62 de metri inaltime si apoi printr-o coborare a acestuia cu viteza de 120 de kilometri pe ora.
Desi toti voluntarii care au participat la studiu erau sanatosi, la multi dintre ei s-a inregistrat o crestere importanta a ritmului cardiac. In timpul experimentului, unii subiecti au avut un ritm cardiac neregulat, in timp ce unul a intrat in fibrilatie arteriala.
Desi schimbarile de mediu care apar in cazul unei calatorii cu trenuletul montagne-russe nu ar trebui sa reprezinte o problema majora pentru persoanele sanatoase, acestea sunt totusi periculoase pentru cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, mentioneaza studiul.
“Persoanele care au suferit un atac de cord sau care au fost diagnosticate cu boli cardiace sau aritmie nu ar trebui sa se urce in montagne-russe. Cresterea ritmului cardiac in cazul persoanelor care sufera de boli de inima ar putea conduce la aparitia de atacuri cardiace, aritmie sau chiar la deces”, a declarat doctorul Jurgen Kuschyk, cercetator la Spitalul Universitar din Mannheim.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!