„SUA au indicii că Iranul se pregătește să lanseze un atac iminent cu rachete balistice împotriva Israelului. Sprijinim în mod activ pregătirile defensive pentru a apăra Israelul în fața oricărui atac. Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, citat într-un comunicat.

SUA sunt pregătite să facă tot ce le stau în putință pentru a apăra Israelul, luând în calcul măsuri similare celor adoptate în timpul valului de rachete lansate de iranieni în aprilie anul acesta. Atunci, SUA, Marea Britanie și Franța au ajutat Israelul să intercepteze majoritatea rachetelor și dronelor lansate de iranieni, notează CNN, citându-l pe oficialul de la Casa Albă. Amploarea atacului iranian anticipat de această dată nu este clară, totuși unele surse sugerează că ar putea fi la fel precum cel din aprilie.

Israelienii anunță că au fost informați de SUA

La scurt timp după publicarea avertismentului Casei Albe, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat marţi că SUA au informat Israelul că Iranul intenţionează să lanseze rachete asupra ţării sale, relatează The Times of Israel.

„Cu puţin timp în urmă, aliaţii noştri americani ne-au informat că au identificat pregătiri din partea Iranului pentru lansarea iminentă de rachete către statul Israel”, a declarat Hagari.

Contraamiralul israelian a spus că nu au fost detectate deocamdată „ameninţări aeriene” împotriva Israelului din partea Iranului. „Ne-am confruntat cu această ameninţare în trecut şi ne vom confrunta cu ea”, a adăugat el, care a cerut publicului să continue să urmeze indicaţiile Comandamentului Frontului Intern, menţionând că acestea au fost actualizate marţi.

Hagari a dat asigurări că armata israeliană este pregătită atât defensiv, cât şi ofensiv. Forţele aeriene „patrulează cerul. Suntem la cel mai înalt nivel de pregătire – ofensivă şi defensivă”, a spus el.

„Împreună cu SUA, urmărim evoluţiile din Iran”, a continuat Hagari, înainte de a avertiza: „Focul iranian asupra statului Israel va avea consecinţe. Avem planuri şi avem capacităţi”.

Întrunire a comandamentului militar israelian

În timp ce toată lumea se întreabă asupra amplorii „atacului iminent”, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant s-a întâlnit marţi cu şeful Statului Major, Herzi Halevi, şi cu alţi responsabili militari pentru a evalua situaţia, transmite agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

Un astfel de oficial, citat de Reuters, spune că atacul planificat de iranieni ar putea avea cel puţin aceeaşi anvergură cu cel din aprilie. Atunci, pentru a răzbuna uciderea unor militari în bombardarea Consulatului Iranului de la Damasc, capitala Siriei, forțele iraniene au lansat asupra Israelului peste 300 de drone şi rachete, aproape toate interceptate de apărarea antiaeriană israeliană, care a beneficiat şi de ajutorul unor aliaţi ce s-au angajat direct în operaţiunile de doborâre a ţintelor aeriene, respectiv SUA, Marea Britanie, Franţa şi Iordania.

O sursă occidentală spune pentru Axios că Iranul intenționează acum să atace mai degrabă cu rachete balistice decât cu rachete de croazieră, întrucât primele pot ajunge în 12 minute în Israel şi sunt mai greu de interceptat.

Alertă pentru cetățenii americani aflați în Israel

Pe de altă parte, Ambasada SUA în Israel a emis marţi o alertă prin care îndrumă tot personalul guvernamental american şi membrii familiilor „să se adăpostească pe loc până la noi ordine” din cauza „situaţiei actuale de securitate”, relatează CNN, potrivit news.ro.

Alerta „este furnizată pentru informarea dumneavoastră în timp ce vă faceţi propriile planuri de securitate”, se arată în comunicat, care este transmis totodată cetățenilor americani.

Tensiunile dintre Israel și Iran s-au intensificat semnificativ în ultimele săptămâni, pe măsură ce Israelul și-a intensificat operațiunile împotriva mișcării șiite libaneze Hezbollah, susținută de regimul de la Teheran.

Avertismentul SUA vine în timp ce Israelul susține că a lansat luni seara o operațiune la sol în scopul distrugerii obiectivelor Hezbollah din sudul Libanului.

Urmărește-ne pe Google News