„Este o nouă demonstraţie a retoricii iresponsabile de care Rusia dă dovadă de doi ani încoace”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă prezent la summitul G20 organizat în aceste zile la Rio de Janeiro, Brazilia.
„Nu am fost surprinşi” de modificarea doctrinei nucleare a Rusiei, deoarece regimul de la Moscova îşi „semnala” de mai multe săptămâni „intenţia de a face acest lucru”, a spus acest purtător de cuvânt.
„Neobservând schimbări în postura nucleară a Rusiei, nu vedem vreun motiv să ne ajustăm propria poziţie sau doctrină nucleară ca reacţie la declaraţiile venite azi din Rusia”, a adăugat el.
Josep Borrell afirmă că Putin folosește tot ce poate pentru a crea insecuritate
Premierul britanic Keir Starmer și șeful diplomației europene Josep Borrell au condamnat la rândul lor „retorica iresponsabilă” a Kremlinului.
Liderul rus Vladimir Putin „este autorul propriului său exil, iar în cea de-a o mia zi a războiului ilegal al Rusiei în Ucraina îi transmit din nou: pune capăt războiului, părăsește Ucraina”, a declarat Starmer, insistând că Marea Britanie va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie pentru a câștiga acest război împotriva lui Putin”.
„Nu este pentru prima oară când ei (ruşii – n.r.) agită ameninţarea unei escaladări nucleare, ceea ce este complet iresponsabil”, a declarat la rândul său Borrell după o ședință a Consiliului Miniştrilor Apărării din UE, la Bruxelles.
Liderul de la Kremlin a redus pragul utilizării armelor nucleare
Vladimir Putin a semnat marţi un decret prin care extinde posibilităţile de a recurge la arme nucleare. Gestul său, anticipat încă din luna septembrie, vine în cea de-a o mia zi de la declanșarea invaziei ruse din Ucraina și la câteva ore după ce președintele american în exercițiu a permis Kievului să folosească rachete ATACMS în atacuri asupra unor ținte militare din teritoriul rus. Biden și-a dat permisiunea pe fondul întăririi armatei ruse cu 11.000 de soldați nord-coreeni, o mobilizare văzută de Occident ca un nou pas de escaladare din partea Rusiei și chiar de globalizare a războiului din Ucraina.
„Nu este prima oară când el (Putin – n.r.) foloseşte tot ce poate pentru a crea insecuritate, de exemplu trimiterea de trupe nord-coreene pe teritoriul european”, a subliniat Borrell.
Cu câteva săptămâni înainte de a-și încheia mandatul la șefia diplomației europene, Josep Borrell a avertizat că „soarta ucrainenilor va determina destinul Uniunii Europene”.