Întrebat de această chestiune, un oficial de la Casa Albă a amintit de declarații făcute de președintele Joe Biden, care a respins orice posibilă prezență de militari americani în Ucraina.

„Preşedintele Biden a fost clar asupra faptului că Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson, după ce Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu o delegaţie a Congresului pentru a discuta despre ajutorul oferit Ucrainei.

Înainte de această ședință, Joe Biden a subliniat că „drumul către victorie” al Ucrainei este dependent de noul pachet de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari care este blocat de tabară radicală a republicanilor în Congresul american.

„În ce priveşte Ucraina, cred că nevoia de acţiune este urgentă (…) Consecinţele inacţiunii zilnice sunt teribile”, a indicat Biden la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Congresului, aceştia fiind, din partea Camerei Reprezentanţilor, preşedintele republican al acesteia, Mike Johnson, şi democratul Hakeem Jeffries, iar din partea Senatului, democratul Chuck Schumer şi republicanul Mitch McConnell.

În timpul unui summit organizat luni la Paris, Emmanuel Macron a precizat că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, dar subliniază faptul că nu există un consens privind o asemenea decizie.

Germania, Marea Britanie, Spania, Polonia și Cehia s-au distanțat imediat de orice sugestie că ar putea trimite trupe terestre în războiul din Ucraina, aflat acum la al treilea an.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că un asemenea scenariu va face inevitabilă o ciocnire militară între Rusia și blocul NATO.

 
 

Urmărește-ne pe Google News