Casa Return to Nature, din orașul Penrose, Colorado, dăduse cenuşă falsă rudelor îndurerate, în loc de rămășițele celor dragi. Un judecător a dispus plata într-un proces civil, dar este puțin probabil să fie efectuată, deoarece proprietarii casei de pompe funebre, Jon și Carie Hallford, se confruntă cu dificultăți financiare grave.

Niciunul dintre ei nu a participat la audieri, Jon Hallford fiind în arest, în timp ce soția lui este eliberată pe cauțiune.

„Nu voi primi niciodată un ban de la ei, așa că, nu știu, este puțin frustrant”, a declarat Crystina Page, care a angajat casa de pompe funebre pentru a incinera rămășițele fiului ei, în 2019.

Avocatul victimelor, Andrew Swan, a declarat pentru AP că, deși poziția financiară a cuplului era cunoscută de la început, clienții săi doreau răspunsuri. „Aș fi preferat să participe, fie doar pentru că am vrut să-i chem la tribuna martorilor, să-i pun sub jurământ și să-i întreb cum au ajuns să facă asta, nu o dată, nu de două ori, ci de sute de ori”, a spus avocatul, referindu-se la proprietarii casei funebre.

Peste 100 de membri ai famililor celor decedați sunt implicați în dosarul civil, care a fost lăsat deschis în cazul în care se vor prezenta alții.

De asemenea, familia Hallford se confruntă cu sute de acuzații penale de stat și federale, inclusiv abuz de cadavru, furt, spălare de bani și fals.

Procurorii le-au oferit un acord de acuzare pentru 189 de capete de acuzare de abuz asupra unui cadavru, spune partenerul american al BBC, CBS. Cu toate acestea, nu este clar dacă acordul va rămâne valabil.

Situată la aproximativ 48 km sud de Colorado Springs, casa funerară s-a specializat în înmormântări în care nu au fost folosite substanțe chimice, inclusiv lichid de îmbălsămare, și unde rămășițele au fost îngropate într-un sicriu biodegradabil.

Stabilimentul a fost investigat după ce rapoartele privind un miros urât provenind de la clădirea firmei au determinat oficialii să descopere 115 cadavre acolo la începutul lunii octombrie a anului trecut.

Jon Hallford a fost acuzat de oficiali că a încercat să ascundă „depozitarea necorespunzătoare a rămășițelor umane”.

„Înmormântările verzi” sunt permise în statul Colorado, dar rămășițele trebuie să fie îngropate în 24 de ore sau să fie refrigerate corespunzător. Operatorii de case funerare din Colorado nu au în prezent obligația să fie autorizați, să aibă o diplomă în științe mortuare sau chiar să fi absolvit liceul.

O legislație mai dură a fost adoptată de când a izbucnit scandalul, dar nu va intra în vigoare până în 2026.

Urmărește-ne pe Google News