Casa impunătoare a aparținut, înainte de naționalizarea impusă în 1950 de regimul comunist, soților Gheorghe și Rozalia Ienciu, o familie din Arad. Dintr-o eroare birocratică, clădirea a fost confiscată arbitrar de regimul totalitar, dar statul român nu a fost intabulat ca proprietar al clădirii.

Casa din Timișoara „naționalizată” de primarul Fritz și locuită de clanul Momiță. Cum au obținut ocupanții strămutarea procesului care vizează evacuarea clădirii 
Clădirea de epocă a fost confiscată de primarul Dominic Fritz

Procura falsă inventată în 1990

Clădirea boierească a fost locuită de mai multe familii în perioada dictaturii comuniste. După 1990, având informații despre eroarea din actele de proprietate, Ionelaș Cârpaci, aflat în Germania, a falsificat o procură prin care soții Ienciu îl împuterniceau pe bunicul soției sale să vândă clădirea de pe strada Loga 52. După vânzarea făcută în baza falsului au avut loc vânzări succesive, proprietar al clădirii ajungând inclusiv menajera lui Cârpaci, Maria Prodea.

Într-un final, casa a ajuns în proprietatea unui alt lider de clan din Timișoara, pe nume Bona Momiță. După ce falsul inițial a ajuns în atenția autorităților și a opiniei publice, Momiță și Cârpaci i-au contactat pe urmașii proprietarilor inițiali, cu care s-au înțeles ca familia Ienciu să nu mai emită pretenții asupra clădirii.

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Casa din Timișoara „naționalizată” de primarul Fritz și locuită de clanul Momiță. Cum au obținut ocupanții strămutarea procesului care vizează evacuarea clădirii 
Casa a ajuns în proprietatea unui lider de clan din Timișoara, Bona Momiță

Cum a ajuns statul român proprietar al casei 

În 2016, Ionelaș Cârpaci a fost condamnat la închisoare pentru mai multe escrocherii imobiliare. Cu aceeași ocazie, instanța de judecată a dispus anularea tuturor contractelor care au vizat clădirea de pe bulevardul C.D. Loga, numărul 52, și stabilirea situației inițiale, adică împroprietărirea familiei Ienciu. 

Sentința a fost pusă în aplicare abia în 2023, când situația inițială a fost restabilită. Primăria Timișoara a făcut demersuri la Oficiul de Cadastru, iar familia Ienciu a redevenit, în acte, proprietară a clădirii ocupate de familia lui Bona Momiță. Imediat după clarificarea situației juridice, Primăria Timișoara a pus în aplicare decretul comunist care a stat la baza naționalizării și a trecut clădirea în proprietatea statului român. 

„Am găsit cu juriștii mei o cale prin care am reușit să ne intabulăm pe baza unor dosare penale din trecut, fără să mai trecem printr-un alt litigiu. Și s-o zicem pe șleau: până acum, nimeni nu a avut curaj să se ia de această mafie de pe Loga”, anunța Dominic Fritz, după intabularea clădirii pe numele statului român, cu drept de administrare asupra clădirii de către „Comitetul Provizoriu al Sfatului Popular al Municipiului Timișoara” (în prezent Consiliul Local Timișoara). 

Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU
Recomandări
Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU

Au fost deschise mai multe procese

După confiscarea clădirii de către Primăria Timișoara, au fost deschise mai multe procese. Într-unul dintre ele, Aurel Ienciu, moștenitorul proprietarilor de la care a fost confiscată de drept clădirea, cere restituirea imobilului familiei sale. În același timp, Primăria Timișoara a deschis la Judecătoria Timișoara un proces prin care cere evacuarea lui Momiță Bona din clădirea din centrul Timișoarei. 

După mai multe termene, Bona Momiță a cerut strămutarea procesului, de la Timișoara la Arad. Un document intrat în posesia Libertatea arată că, în litigiul cu Primăria Timișoara, avocatul ocupantului actual invocă faptul că, fiind proprietar statul român, evacuarea casei trebuie cerută de Ministerul Finanțelor, nu de municipalitate. 

Palat Momita Bona Timisoara (11)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Motivele cererii de strămutare

Pentru mutarea procesului din Timișoara, avocatul familiei Momiță a invocat „graba prin care se încearcă finalizarea procesului (n.r. – de evacuare) cu încălcarea evidentă a normelor de drept procesual”. De asemenea, apărătorul a reclamat „o atitudine subiectivă în favoarea municipiului Timișoara din partea completului de judecată, coroborată cu împrejurarea unei mediatizări excesive în presa locală din Timișoara a speței legate de evacuarea imobilului”. 

Dezbaterea Trump-Harris nu a înclinat balanța decisiv. Opinia americanilor dintr-un stat care ar putea decide alegerile prezidențiale
Recomandări
Dezbaterea Trump-Harris nu a înclinat balanța decisiv. Opinia americanilor dintr-un stat care ar putea decide alegerile prezidențiale

În cererea de strămutare, avocatul familiei Momiță spune că toate acestea întăresc ideea unei „bănuieli legitime” că judecătorii din Timișoara sunt subiectivi și lipsiți de imparțialitate, iar din această cauză există „pericolul încălcării unor drepturi și garanții constituționale și procesuale fundamentale precum acela de a avea acces la o instanță și independentă, și imparțială”. 

„O mediatizare intensă în vederea creării unei percepții negative”

În cererea de strămutare a procesului de la Timișoara, avocatul familiei Momiță reclamă, din partea Primăriei Timișoara, „o mediatizare intensă în presa locală din Timișoara în vederea creării unei false percepții și, respectiv, a unei percepții negative”. 

Concret, avocatul afirmă că familia Momiță este de etnie romă și „este asimilată în mod nelegal cu alte cazuri ale unor concetățeni și cu o pretinsă «luptă» dusă de administrația Fritz împotriva unor «clanuri de romi»”. „Se sugerează că noi, alături de alți cetățeni, cu care nu avem niciun fel de legătură, am fi încălcat legea, aspecte nereale, care nu fac decât să creeze un cadru favorabil administrației locale din Timișoara, precum și avantaje procesuale nejustificate în favoarea municipiului Timișoara”, se arată în cererea de strămutare. 

În documentul din instanță, familia Momiță dă drept exemplu mai multe articole de presă pe care le consideră nefavorabile, reclamând și folosirea, cu referire la Bona Momiță, a termenului „baștan” (n.r. – om bogat). „Aceste articole nefavorabile subsemnaților au fost generate de informațiile furnizate de municipiul Timișoara (…) coroborate cu numeroasele ieșiri în spațiul public ale primarului municipiului Timișoara, Dominic Fritz, având drept subiect evacuarea «baștanilor» din «palatul» de pe Loga nr. 52”, mai este invocat în cererea de mutare a procesului din Timișoara. 

Procesul, mutat fără explicarea motivelor

Luni, 12 august 2024, Curtea de Apel Timișoara a admis, printr-o decizie definitivă, cererea de strămutare a procesului formulată de familia Momiță și a decis ca procesul să continue la Arad, dar fără reluarea judecății de la zero. Primarul Fritz a reacționat imediat, pe Facebook. „Nu ne judecăm pentru cine e proprietarul clădirii. Asta e clar: vila e în patrimoniul statului. Ne judecăm să-i scoatem afară și să folosim clădirea în beneficiul timișorenilor. C.D. Loga 52 e una din acele vile care au ajuns prin mijloace dubioase în mâinile unor familii celebre din Timișoara. Indiferent de câte tertipuri inventează, nu mă vor opri din a aduce înapoi în patrimoniul Timișoarei ce e al nostru”, a postat edilul. 

Judecătorul Mădălina Jebelean, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara, a explicat pentru Libertatea că magistratul nu e obligat să explice motivele pentru care a dispus mutarea procesului de la Timișoara la Arad, putându-se doar deduce că magistrații Curții de Apel Timișoara au luat în considerare criticile familiei Momiță. 

„Curtea de Apel Timișoara a admis cererea de strămutare menținând actele procedurale, menținând totodată actele procedurale efectuate în cauză până la momentul pronunțării instanței asupra cererii de strămutare. În susținerea demersului lor, părțile s-au prevalat de bănuiala legitimă generată de circumstanțele concrete ale speței, de calitatea părților și de raportul juridic litigios complex. Potrivit legii, hotărârea judecătorească dată asupra cererii de strămutare nu se motivează”, a transmis purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara pentru Libertatea. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (9)

maxcritis   •   17.08.2024, 11:59

Este posibil, in Arad sunt aranjamente, care posibil avocatul relationeaza, mai bine cu judecatorii, trecutul acestui avocat se poate verifica, la fel chiar daca nu o ia de la inceput, raman portite care pot modifica cursul acestui proces.. Zic si eu.. ca banuiala.. Alo..serviciile, intrati pe fir!

maxcritis   •   17.08.2024, 11:55

Nu inteleg ceva: se stie ca stramutarile proceselor au alt scop, mai ales in cazul de fata, este un un motiv ca acesti interlopi s-o lungeasca...sau sa gaseasca un viciu procedural incat sa condamne asa presupusa inpartialitate, chiar daca le da dreptul sa zica ca este o impartialitate, sau jurisprudenta, stiindu-se cl fiind deja condamnat in cazuri similare. Ce cred eu: judecatorii care au acceptat stramutarea, or par a fi influentati de acesti mafioti, (money) sau o alta ipoteza este ca acesti judecatorii (responsabili) se tem de acesti oameni? Stim bine ca un avocat are menirea de a apara si justifica actiunile acestor infractori...banii conteaza Mai apar alte suspiciuni...ca sa lungeasca procesul, pana la terminarea mandatului, lui Fritz. Au gasit motivul inpartialitatii, stiinduse clar de infractiunile comise de ei..

cenzuratul   •   16.08.2024, 20:50

***

Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Zodiile care vor avea un final de an de vis. Berbecii pot da o lovitură financiară. Leii au șansa să-și schimbe viața
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea un final de an de vis. Berbecii pot da o lovitură financiară. Leii au șansa să-și schimbe viața
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Așa scapi de scamele și de resturile de detergent din mașina de spălat. Metoda simplă prin care o cureți fără produse scumpe
FANATIK.RO
Așa scapi de scamele și de resturile de detergent din mașina de spălat. Metoda simplă prin care o cureți fără produse scumpe
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI