Pe strada Dumbrava Roşie, la numărul 13, vila doamnei de onoare a Reginei Maria, Simona Lahovary, construcţie veche de aproape o sută de ani, este pe punctul de a ajunge una cu pământul. Zona e împrejmuită şi muncitorii au început deja să lucreze în interior, susţin vecinii.

“Proprietarii au lăsat casa în paragină special ca să o poată demola. Pe locul respectiv urmează să se construiască un bloc de şase etaje. Au băgat aurolacii aici ca să o distrugă. Nu ştim cum primarul Sorin Oprescu a putut să aprobe demolarea”, ne-a spus Liana Simionescu (58 de ani) care locuieşte în vecinătatea vilei Simonei Lahovary. Organizaţiile nonguvernamentale au trimis deja solicitări primarului general Sorin Oprescu şi prefectului Mihai Atănăsoaei pentru a opri dărâmarea.

Se află în zonă protejată istoric

“Clădirea nu este monument istoric, dar face parte dintr-o zonă care este încadrată în grad maxim de protecţie, adică nu se distrug valorile arhitectural – urbanistice şi istorice şi sunt permise doar intervenţii care conservă şi protejează construcţiile existente”, ne-a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Simona Lahovary a fost fiica lui Alexandru Lahovary

Doamna de onoare a Reginei Maria, Simona Lahovary (1881-1935), a fost fiica omului politic Alexandru Lahovary (1840-1897). Statuia acestuia o puteţi admira dacă treceţi prin piaţa bucureşteană ce-i poartă numele, din sectorul 1 al Capitalei, din zona Spitalului de Oftalmologie.

Urmărește-ne pe Google News