Casa marelui inventator din domeniul aviaţiei a fost vândută în 2009. Potrivit reprezentanţilor Curţii de Conturi, în acel an secretarul general al Academiei Române ar fi cesionat drepturile asupra etajului unei persoane fizice, fără să respecte legea.
Imobilul, fiind monument istoric (aşa cum scrie şi pe plăcuţa de pe clădire – n.r.) şi deci obiect de patrimoniu naţional, nu putea fi vândut. Ar fi trebuit un aviz de la Ministerul Culturii, dar acest act nu ar fi existat niciodată.
Persoana care a primit statutul de proprietar a plătit pentru etajul clădirii 350.000 de euro, cu aproape 75.000 mai puţin faţă de valoarea dată de experţi.
Neregula a fost sesizată de reprezentanţii Curţii de Conturi, care au apelat la poliţie. Acum se fac cercetări pentru a se afla exact în ce împrejurări s-a făcut tranzacţia.
Henri Coandă (1886 -1972) a inventat motorul cu reacţie folosit acum la avioane
Aici a fost muzeu
Casa de pe bd. Lascăr Catargiu nr. 29 a aparţinut generalului Constantin Coandă, tatăl savantului român.
În 1969, familia Coandă a donat o jumătate din imobil Academiei Române, cu o singură condiţie, şi anume să fie amenajat aici un muzeu dedicat lui Constantin şi Henri Coandă.
Muzeul a funcţionat până în 1977, când casa a fost preluată de statul comunist şi obiectele de aici transferate şi depozitate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida.
Anul trecut, guvernul a decis ca Ministerul Culturii să facă toate demersurile pentru ca la parterul imobilului să fie redeschis Muzeul Henri Coandă.