„Celui drept, viteaz şi bun,/ Ce la ţară ţine,/ Azi, la Ziua Dumnealui,/ La mulţi ani şi bine./ Celui care pentru om/ Face tot ce face/ În contrastul planetar,/ La mulţi ani şi pace./ Celui simţitor la tot/ Şi pe care-l doare/ Tot ce-i om şi omenesc,/ La mulţi ani şi soare./ Celui ce iubeşte mult/ Mintea indrăzneaţă,/ Pentr-un şi mai viu curaj,/ La mulţi ani şi viaţă./ Celui care e garant/ Pentru libertate,/ Întru sfântul drept la ea,/ La mulţi ani şi toate”, scria Adrian Păunescu, în poezia „Trăiască-n sănătate cîrmaciul ţării noastre” – versuri închinate aniversării lui Nicolae Ceauşescu.

Erau pline ziarele comuniste de astfel de rânduri, iar sălile de spectacole erau înţesate de oameni care cântau și spuneau poezii patriotice. Acum, la 29 ani de la moartea dictatorului, până şi localnicii din Scornicești au uitat de manifestările de altă dată.

Doar Gabriel Lupescu, cel care se îngrijeşte de locuinţa părintească a lui Nicolae Ceauşescu, transformată de familie în casă memorială, s-a gândit că poate există doritori să aducă un omagiu fostului dictator, aşa că a deschis sâmbătă poarta gospodăriei unde a trăit până la 14 ani viitorul preşedinte al României.

Donaţiile ţin casa în picioare

Gabriel Lupescu a fost cel mai bun prieten al nepotului preferat al lui Nicolae Ceauşescu, Emil Bărbulescu, fiul Elenei Bărbulescu, sora fostului dictator. De trei ani acesta se îngrijeşte de locuinţa în care a crescut fostul tovarăş până la 14 ani. Are grijă de locuinţa ce a fost construită prin anul 1890 şi reamenajată în 1979.

„Titlul de proprietate este tot pe numele părinţilor lui Nicolae Ceauşescu, nu s-a făcut taxa de succesiune. Familia mi-a lăsat mie în grijă aici, am fost şi prieten bun cu Emil şi stau şi la patru kilometri peste deal, dacă e să vină cineva, doar mă sună şi ajung imediat”, povesteşte bărbatul.

Părinții lui Nicolae Ceaușescu

„Moștenirea”

Încă de la intrarea în locuinţa cu trei încăperi dai cu ochii de tabloul ce îl înfăţişează pe fostul dictator, agăţat pe peretele din partea dreapta a sobei. La o scurtă privire aruncată în încăperi, pe lângă mobila care i-a aparţinut lui Ceauşescu, în casă se găsesc şi obiecte specifice acelei perioade, ii, vase de bucătărie, lăzi de zestre.

În camera din stânga, cea în care nu se află niciun mijloc de încălzire şi care probabil aparţinea părinţilor lui Nicolae Ceauşescu, se afla tablouri de familie şi o pictură cu dictatorul la 14 ani. Obiectele sunt sterse de praf şi îngrijite de Gabriel Lupescu, care tot speră că autorităţile locale se implică pentru conservarea casei memoriale a lui Nicolae Ceauşescu.

Localnicii nu sunt interesați

„Aaa, păi să vedeţi cum e la alegeri, toţi vin şi spun că se implică, o bagă ei în circuitul turistic şi atunci alocă fonduri de la buget. Doar vorbe. Avem grijă cu bănuţii primiţi de la vizitatori care mai lasă cât vor ei când vin pe aici. Vara mai dăm cu lac pe trepte, pe tocărie, cosim iarba în curte, ce pot face şi eu pe aici”, a mai povestit Gabriel Lupescu.

Curtea casei bătrâneşti este curată, zăpada curăţată de pe aleile ce duc spre bustul montat în mijlocul acesteia. Lângă ea, o coroană de flori proaspete şi câteva garoafe. „Le-au adus nişte oameni de la biserică, au făcut o slujbă de pomenire, dar localnicii nu au venit în vizită. Nu ştiu cine a fost la slujbă că nu am ajuns. Au sunat de la Bucureşti că o să vină cineva, dar până la ora asta nu a venit nimeni”, povesteşte Gabriel Lupescu.

Bărbatul îi aştepta pe nostalgicii fostului dictator pentru că pe localnici nu îi mai aşteaptă demult. „Nu vine nimeni din oraş. Oamenii cunosc casa, nu îi mai interesează. Când mai trec alţii din alte oraşe, mai opresc”, a conchis Lupescu.

Un oraș părăsit

La fel ca locuinţa părinţilor lui Nicolae Ceauşescu şi imobilele ridicate în localitate din ordinul fostului dictator care a dorit ca Scorniceştiul natal să devină oraş au fost lăsate în paragină. Chiar dacă unele blocuri sunt locuite, la exterior ele arată ca şi cum ar fi părăsite. La fel se întâmplă şi cu fostul stadion din Scorniceşti ale cărui tribune sunt la un pas de a cădea. Dar pare că nimeni nu mai vrea să continue ceea ce fiul localităţii a dorit să construiască în Scorniceşti.

 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News