Potrivit proiectului, prevederile ”vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti” fiind „nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”.

„Casa Regală a României este o instituţie istorică, păstrătoare a tradiţiilor naţionale şi a valorilor statului român. Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari şi la modernizarea statului român. După al Doilea Război Mondial, instaurarea unui regim totalitar în România a fost realizată printr-o veritabilă lovitură de stat care i-a forţat să plece în exil pe Majestatea sa Regele Mihai şi pe membrii Casei Regale. Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a făcut tot ce i-a stat în puteri să îi facă uitaţi, dar nu a reuşit, după cum o arată ataşamentul românilor faţă de Casa Regală. După 1989, s-a început procesul de a reda Casei Regale rolul pe care îl merită şi de care România are nevoie. În pofida unor paşi importanţi, în prezent Casa Regală a României nu are personalitatea juridică de sine stătătoare, ceea ce produce inconveniente, nu numai sieşi, ci şi instituţiilor publice cu care intră în parteneriat, probleme care adresate de acest proiect de lege”, au transmis cei doi președinți ai Parlamentului.

În opinia iniţiatorilor, propunerea legislativă reflectă „recunoaşterea modului exemplar în care Majestatea Sa şi-a făcut datoria faţă de România”.

„Astăzi, suntem alături de Majestatea sa, Regele Mihai care se confruntă cu probleme grave de sănătate şi considerăm că această propunere legislativă reflectă recunoaşterea modului exemplar în care Majestatea Sa şi-a făcut datoria faţă de România şi, totodată, va încadra într-un mod predictibil şi constituţional continuitatea unei instituţii simbol a statului român”, se mai arată în comunicat.

Casa Regală a României a anunțat că de Sfinții Mihail și Gavril, nu va exista niciun eveniment organizat la reședința din Elveția, unde se află în suferință, Majestatea Sa Regele Mihai.

„Astăzi, 8 noiembrie 2017, marea sărbătoare a Sfinților Mihail și Gavriil îl găsește pe Majestatea Sa Regele Mihai în stare de suferință, la reședința din Elveția, înconjurat de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.

Casa Regală a României a anunțat  luni, 5 noiembrie,  că starea de sănătate a Regelui Mihai s-a înrăutățit. „Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au revenit în Elveţia aseară, la reşedinţa privată a Majestăţii Sale. Starea generală a Regelui Mihai s-a agravat şi prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenţei”, a anunţat luni Casa Regală. De asemenea, precizează că în această săptămână, Familia Regală va discuta cu medicii care îl tratează pe Regele Mihai, pentru a discuta tratamentul curent. „În această săptămână, Familia Regală va avea o rundă de întâlniri cu medicii Majestăţii Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui şi pentru a primi sfatul lor în circumstanţele actuală”, precizează Casa Regală.

Citește și: REPORTAJ/ Drama unei familii din Buzău: O mamă și mezinul ei, diagnosticați cu cancer. „Lumea pentru mine s-a oprit în loc” (GALERIE FOTO)

Urmărește-ne pe Google News