Cuprins:
Prejudiciul s-a produs după ce mai multe persoane neasigurate au folosit cardul european de sănătate pentru a se trata în Spania, Belgia și Franța.
Acum, Casa de Sănătate din Iași a depus acțiuni pe rolul instanțelor de judecată, pentru recuperarea prejudiciului de 68.299,56 de lei.
Ce este cardul european de sănătate și în ce condiții poate fi folosit
Cardul european de sănătate este un document destinat doar persoanelor asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România.
În baza acestui document, persoanelor asigurate li se facilitează accesul la îngrijiri medicale devenite necesare în timpul unei șederi temporare într-o altă țară membră a UE/SEE/Elveția.
„Cardul european de sănătate nu este un substitut pentru asigurarea de sănătate din sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România, ci un mecanism care permite accesul la servicii de sănătate în baza acelorași condiții ca și pentru cetățenii statului în care acele persoane asigurate se află. Cardul european de sănătate este eliberat persoanelor asigurate de Casa de asigurări de sănătate din țara de reședință și atestă că sunt acoperite de asigurare de sănătate în țara lor”, au transmis reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași.
CAS Iași: Pe baza cardului european, românii asigurați nu pot beneficia de tratamente într-o altă țară membră a UE
Potrivit CAS Iași, persoanele asigurate au obligația ca pe întreaga perioadă de valabilitate a cardului european, de doi ani, să facă dovada îndeplinirii calității de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România.
Concret, atunci când persoanele asigurate au nevoie de tratament medical de urgență, cardul european le ajută să beneficieze în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite asiguraţilor sistemului social de asigurări de sănătate din ţara de destinaţie.
„Așadar, dacă asiguratul din ţara de destinaţie plăteşte o contribuţie personală sau o coplată pentru servicii medicale, atunci şi beneficiarul de card european aflat în ţara respectivă va achita din surse proprii aceeaşi sumă, fără ca aceasta să-i fie decontată ulterior de Casa de asigurări de sănătate. Pe baza cardului european, persoanele asigurate nu pot beneficia de tratamente sau intervenții medicale planificate într-o altă țară membră a UE/SEE/Elveția”, au transmis reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași.
Casa de Asigurări de Sănătate Iași are de recuperat aproape 70.000 lei de la persoane neasigurate
Casa de Asigurări de Sănătate Iași a depus acțiuni, pe rolul instanțelor de judecată, pentru a recupera suma de 68.299,56 de lei de la persoanele neasigurate care au folosit cardul european de sănătate în Spania, Belgia și Franța.
„Precizăm faptul că în situaţia în care persoana care a obţinut un card european de sănătate nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul european pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) şi în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al UE/SEE/Elveția, va suporta contravaloarea acestor servicii, potrivit dispozițiilor legale în vigoare. În concluzie, recomandăm cetățenilor să solicite Casei de Asigurări de Sănătate eliberarea cardului european de sănătate, să îl păstreze pentru a avea acces la îngrijirile medicale devenite necesare în timpul călătoriilor într-un stat membru al UE/SEE/Elveția, însă trebuie să se asigure că pe toată perioada de valabilitate îndeplinesc condițiile ce privesc calitatea de asigurat”, au declarat reprezentanții CAS Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro