Dacă ai o ușă metalică solidă și un sistem de alarmă, cu camere video, cu senzori, asta nu înseamnă că nu trebuie să-ți iei câteva măsuri suplimentare. De exemplu, roagă un vecin de încredere să arunce un ochi prin apartamentul tău, cât lipsești, să-ţi ude florile, să-ţi hrănească pisica, câinele sau papagalul. Dar, atenție! Dacă-i laşi cheia şi mamei soacre sau altei persoane apropiate, anunţă-ţi ambii “supraveghetori”, pentru că, la un moment dat, aceștia ar putea da nas în nas, la tine în apartament şi, astfel, vei preveni eventuale alarme false la Poliţie.

Nu-ți anunța plecarea pe Facebook

Cu siguranţă îţi doreşti să-ţi împărtăşeşti bucuria vacanţei cu toţi prietenii, însă ce este pe Facebook este public şi poate fi accesat de către oricine. Le-ai spune unor necunoscuţi că-ţi laşi apartamentul gol timp de două săptămâni? Așadar, anunţă-ţi, în privat, familia şi prietenii că pleci în vacanţă şi ai grijă ce mesaj îţi laşi pe mesageria vocală sau cum formulezi mesajul de răspuns “out of office” pe mail. Poliția atrage atenția că mulți hoți își iau informațiile cele mai sigure de pe internet.

Roagă vecinul să-ți preia corespondența

Cei mai mulți răufacători vor da o spargere doar când sunt siguri că nu este nimeni acasă. Or, teancul de scrisori sau flyerele agățate de ușa de intrare ar arăta tocmai contrariul. Pentru că nu stau să urmarească poștasul, pentru a vedea dacă e cineva acasă, spărgătorii îți vor lăsa chiar ei un bilețel în ușă, urmărind apoi dacă acesta dispare sau nu și la ce oră. Pentru a nu cădea în plasa hoților, cel mai bine ar fi să rogi un vecin binevoitor să-ți preia, din când în când, corespondența și să mai aprindă luminile prin casă, cât ești plecat. De asemenea, dacă laşi la vedere (pe balcon) obiecte de valoare, locuinţa ta ar putea deveni şi mai tentantă. Deci, nu-ţi etala obiectele de valoare şi nu trage draperiile! Lasă-ţi locuinţa în aceeaşi stare cum o laşi în fiecare zi, când pleci la serviciu! Dacă pleci cu trenul, lasă-ți mașina afară, în parcare.

Deconectează-ţi aparatura!

Ideea de a lăsa pornit un televizor sau un aparat de radio, pentru a da impresia că este cineva acasă, este total greșită și extrem de periculoasă. Oricând se poate produce o cădere de tensiune sau un scurt circuit, cu urmări dezastruoase, chiar mai grave decât dacă ați regăsi casa spartă de hoți. Dimpotrivă, înainte să pleci de acasă, televizorul, computerul şi, de altfel, tot ce este conectat la curent electric trebuie scos din priză! Vei economisi și energie. De asemenea, asigură-te că ai oprit apa şi verifică instalația de gaze! Dacă nu ești sigur că ai făcut toate astea, poţi chiar să te întorci din drum, pentru un plus de siguranţă. Se spune că, dacă te întorci din drum pentru ultimele verificări, atunci când pleci în vacanţă, îţi va merge foarte bine! În fine, specialiștii au constatat că dormitorul părinților, sufrageria și biroul sunt camerele vizate cel mai des de hoți. Așadar, instalarea seifului în camera copiilor sau ascunderea casetei cu bijuterii în raftul cu păpuși ar putea fi măsuri utile, chiar dacă, Doamne ferește, la întoarcerea din concediu îți vei găsi casa spartă de hoți.


Citeste și: Casa Monicăi Pop a fost spartă de hoți de Crăciun

 

Urmărește-ne pe Google News