Curtea Constituţională a discutat, pe scurt, despre dosarul referitor la căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Judecătorii CCR au stabilit, joi, ca dosarul să fie repus pe rol, adică audiate, din nou, toate persoanele şi subiectul să fie discutat de la zero.

Decizia Curţii Constituţionale vine la două zile după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a admis dreptul la şedere şi la libera circulaţie pe teritoriul UE a persoanelor de acelaşi sex care sunt căsătorite.

Sesizarea a fost făcută de cuplul gay Adrian Coman – Robert Clabourn Hamilton.

„Noţiunea ‘soţ, în sensul dispoziţiilor dreptului Uniunii privind libertatea de şedere a cetăţenilor Uniunii şi a membrilor familiilor lor, cuprinde soţii de acelaşi sex. Deşi statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, resortisant al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor“, se arată în decizia CJUE.

Nu este foarte clar ce se va întâmpla după această decizie. Unii social-democraţi susţin că România trebuie să adopte o lege a parteneriatului civil, care să prevadă drepturi egale între parteneri, indiferent de orientarea sexuală. Pe de altă parte, PSD nu renunţă nici la referendumul pentru definirea familiei ca uniune între bărbat şi femeie.

Urmărește-ne pe Google News