Firma este Adria Flux S.R.L, iar Radiocom deținea un pachet de 20% din acțiuni la aceasta.

Radiocom și mărețele proiecte

Societatea de stat trebuia să realizeze o televiziune numită Infoline. Proiectul a fost început în anul 2007 și urmărea realizarea unei televiziuni de informare a populației pe teritoriul României.

Proiectul presupunea ”lansarea, consolidarea şi dezvoltarea unui canal TV, dedicat în exclusivitate informaţiilor de interes general – meteo, trafic, alertă”, după cum scrie Evenimentul Zilei.

În anul 2008, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) acorda societății Adria Flux o licență pentru un post de televiziune prin satelit. Postul urma să se numească TV-Infoline.

De aici lucrurile devin și mai interesante. Acționarii Adria Flux au votat în 2008 majorarea capitalului social. Radiocom urma să vină de acasă cu 2,1 milioane de lei.

Majorarea de capital nu s-a mai făcut

Radiocom a trimis însă banii într-un cont curent al firmei, și nu într-unul de capital social. Ca urmare, banii s-au disipat. Nici majorarea de capital nu s-a mai făcut. Așa că Radiocom are de recuperat de la firmă 1,5 milioane de lei, potrivit Curții de Conturi.

Iată ce reproșează instituția de control:

”Participarea la majorarea capitalului social al unei societăți, la care SNR deține o participație de 20%, cu suma de 2.121 mii lei, care a fost virată într-un cont curent, și nu într-un cont specific capitalului social, iar majorarea de capital social nu s-a realizat. Întrucât suma a fost utilizată în alte scopuri decât majorarea de capital, iar SNR nu și-a mărit participația și nu a recuperat decât parțial suma virată, diferența de 1.508 mii lei constituie prejudiciu”.

Prinde orbul, scoate-i ochii

Începând cu anul 2017, Adria Flux a intrat în insolvență.

”S.N.R. deține din anul 2007 o participație de 20% la capitalul social al S.C. Adria Flux S.R.L. Această societate se află în insolvență din anul 2017, S.N.R. fiind înscrisă la masa credală în cadrul acestei proceduri”, spune Radiocom într-un răspuns formulat la o solicitare Libertatea.

Scandal cu Dragnea

Presa a scris anterior că Adria Flux l-a avut ca administrator la data semnării actelor pe Ovidiu Miculescu, fost președinte-director general al Societății Române de Radio (SRR). Acesta era în același timp și director în cadrul Radiocom, unde era managerul proiectului Infoline.

În 2016, liderul PSD Liviu Dragnea îl acuza pe Miculescu că l-ar fi amenințatla telefon. Ovidiu Miculescu a fost susținut în 2012 de către PSD pentru preluarea conducerii radioului public.

În 2009, Miculescu a fost consilier personal al lui Victor Ponta, pe când acesta era ministru pentru Relația cu Parlamentul în cadrul cabinetului PDL-PSD condus de Emil Boc, conform Rise Project.

Proiectul WiMax, un fiasco de 200 de milioane de lei

Televiziunea Infoline nu este singura problemă constatată de Curtea de Conturi.

Instituția a mai constatat că Radiocom a produs o pagubă de 196,6 milioane de lei doar din derularea proiectului WiMax. Acesta este un standard de comunicații similar standardului 4G LTE.

Proiectul WiMax a fost anunțat oficial în 2008 și urma să înceapă în 2009. Radiocom anunța atunci că avea ca țintă atingerea unui prag de un milion de abonați până în 2011, scria la acel moment Hotnews.

Dar acesta a fost un fiasco total. Curtea de Conturi a descoperit ”implementarea și derularea Proiectului WiMAX în baza unei fundamentări defectuoase, creând premisele producerii unei pagube patrimoniului SNR de 196.663 mii lei, echivalentul a 44.295 mii euro, estimată la nivelul pierderilor înregistrate din derularea proiectului”.

Radiocom a atacat raportul în instanță

Radiocom a transmis Libertatea că raportul Curții de Conturi a fost atacat în instanță, astfel că nici prejudiciile nu ar fi certe.

”La momentul actual, nu există nici un prejudiciu cert, stabilit conform prevederilor legale, dat fiind faptul că S.N.R. a contestat Raportul în instanță. În măsura în care se va stabili un astfel de prejudiciu, acesta va fi recuperat conform legii”, se arată în răspunsul Radiocom.

De asemenea, reprezentanții instituției au transmis că ”este prematur să discutăm despre prejudiciile respective”, având în vedere că raportul este atacat în justiție.


Citește și:

Scandalul Cambridge Analytica ajunge și în România! Posibile legături cu PSD și campania electorală din 2016

Urmărește-ne pe Google News