Rezista la o tornada F5 si la un atac atomic
„Securitate suta la suta este un deziderat practic imposibil de atins, in conditiile in care nici pana in ziua de astazi nu se cunosc pana in cele mai mici amanunte absolut toate aspectele care insotesc, de exemplu, o miscare tectonica de proportii. Pe de alta parte toata lumea cunoaste capacitatea distructiva pe care omul este capabil sa o genereze in situatii de conflict. Proiectele noastre incearca si de cele mai multe ori reusesc sa limiteze efectele unor astfel de dezastre, fie ele naturale sau provocate de om. Pornim de la ideea ca daca ti-ai facut o casa in concordanta cu toate normativele in constructii nu inseamna ca ea va ramane in picioare in cazul unei tornade de tip F5, cea mai devastatoare forma pe care aceasta o poate lua, cand casele sunt smulse din fundatii si chiar si peretii de beton sunt contorsionati. Un obiect de numai 20/40 centimetri, purtat in aer cu o viteza de 250 de kilometri pe ora, perfect posibila in conditii extreme, poate strapunge orice perete de BCA”, spune Aaron Sandu Florin, patronul uneia dintre firmele specializate in constructia de adaposturi in Romania.
Refugiile sunt realizate exclusiv din beton, in functie de dimensiunile si complexitatea acestora fiind folosite si armaturi de otel, pentru cele cu functii complexe, cu rezerve de apa sau alimente pentru timp indelungat, posibilitati de comunicare cu exteriorul in cele mai vitrege conditii, pretul fiind pe masura. „Este greu de facut un calcul exact fara a avea in fata un proiect concret. Tarifele pot incepe de la 5.000 de dolari si pot urca si la 20.000 de dolari pentru o amenajare completa, care sa cuprinda spatii de decontaminare, dormitoare, bucatarie, sisteme de purificare si recirculare a aerului, linie telefonica permananta, acces internet wireless prin canale securizate, prin satelit, sisteme de receptie radio-tv sau iesiri de siguranta. Multe dintre ele sunt, evident, optionale dar pot fi furnizate si n-ar trebui sa va mire daca v-as spune ca am avut clienti care au dorit si au primit pachetul de lux din cadrul ofertelor noastre”.
Conform simularilor facute la institutii de specialitate din strainatate, adaposturile civile care se construiesc in Romania pot rezista fara nici un fel de probleme la miscari seismice de 9 grade pe scara Richter si chiar si la „evenimente” militare cu implicatii atomice.
Constructia poate fi realizata fie direct sub casa sau recomandabil, spun specialistii, in afara perimetrului delimitat de fundatie. Accesul spre buncar se poate face fie prin trapa directa, fie printr-un culoar de fuga subteran al carui punct de plecare sa fie, de exemplu, chiar in locuinta. „Buncarul ar trebui sa inceapa sa existe ca proiect chiar inainte de proiectarea casei pentru ca nu este doar o masa compacta de beton in care sa te adapostesti in caz de razboi. De exemplu, pentru a preintampina efectele nedorite ale unui atac chimic, in exteriorul casei se monteaza senzori capabili sa declanseze alarma la cel mai mic semn de modificare a calitatii aerului. Astfel de senzori pot delimita insa foarte clar alarmele false de iminenta unui atac”, mai spune Aaron Florin.
Ce ar trebui sa existe intr-un buncar?
In eventualitatea in care va hotarati sa construiti un adapost primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa instiintati toti membrii familiei si sa stabiliti un plan concret de actiune. Apoi, trebuie asigurata o cantitate suficienta de apa pentru toti membrii familiei precum si rezerve de mancare ce nu trebuie gatita (biscuiti, pesmeti, conserve etc). in cazul in care doriti sa va dotati singuri, urmatorul pas este acela al asigurarii unui stoc minimal de medicamente sau instrumentar de prim ajutor. „intotdeauna e bine sa te gandesti la ceea ce este mai rau si ca se poate intampla”, mai spune Florian Petrache.