Pentru gestionarea raporturilor cu potențialii clienți, reprezentanții instituțiilor bancare se vor putea baza fie pe call-centerul dedicat din cadrul Imobiliare.ro (pentru anunțurile postate pe site), fie pe serviciile brokerilor imobiliari (pentru ofertele preluate de către aceștia).
„Putem expune orice ofertă unui volum impresionant de consumatori finali (Imobiliare.ro are mai mult de un milion de vizitatori unici lunar), precum și către peste 4.000 de agenți imobiliari din toată țara, care pot deveni o adevărată forță de vânzări pentru bănci”, spune Daniel Crainic, director de marketing în cadrul Imobiliare.ro.
Casă, „la jumate”
Pentru consumatorul final, proprietățile executate silit prezintă o atractivitate sporită. Acestea oferă, în primul rând, avantajul prețului, în condițiile în care prețul de pornire poate fi cu până la 50% mai mic decât valoarea evaluată. Procedura de achiziție este accesibilă tuturor celor interesați, iar metodele de finanțare sunt variate – se acceptă nu doar plata cash, ci și prin credit ipotecar sau chiar Prima Casă. În plus, la încheierea unei asemenea tranzacții cumpărătorul nu trebuie să plătească comision.
Comparativ cu piața liberă însă, accesul la ofertele de pe acest segment este, deocamdată, obscur și dificil. Potrivit estimărilor Imobiliare.ro, din cele peste 14.000 de proprietăți aflate în procedura de executare silită (potrivit datelor publicate pe site-urile băncilor), doar aproximativ 7% (adică mai puțin de 1.000 de imobile) ajung să fie preluate de către agenți imobiliari; o pondere ceva mai mare, de 16% (circa 2.200 de anunțuri), sunt promovate pe site-urile specializate, în vreme ce 46% (în jur de 6.500 de oferte) merg către notarii publici și alte autorități.
Apelând la noua platformă pentru promovarea proprietăților aflate în executare silită, băncile vor fi puse în legătură cu 1.250 de agenții imobiliare din România (adică mai mult de 80% din total), cu acoperire în circa 900 de localități din întreaga țară.
Oferte bune
Potențialii cumpărători au deja la dispoziție o serie de oportunități interesante. În cartierul Berceni, spre exemplu, pe Bulevardul Alexandru Obregia, un apartament cu trei camere are un preț de pornire de 103.321 RON (aproximativ 23.000 de euro); locuința este situată la etajul șapte din zece al unui bloc vechi și are o suprafață utilă de circa 65 de metri pătrați.
În Craiova, zona Vest, o casă cu teren intravilan de 1.385 de metri pătrați este scoasă la licitație pentru 91.616 RON (circa 20.500 de euro), prețul de pornire fiind cu 25% mai mic decât suma stabilită în urma evaluării.
În Râșnov, zona Cetatea Craiului, un teren intravilan în suprafață de 1.189 de metri pătrați este scos la vânzare la un preț de 15.130 RON, respectiv aproximativ 3.400 de euro; lotul este liber și pretabil pentru construcții.
Printre băncile care au folosit deja Imobiliare.ro ca platformă de promovare se numără BCR, CEC Bank, Banca Românească, Piraeus, Garanti etc.