Într-adevăr, chiar și pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, la secțiunea “Întrebări frecvente”, se precizează: „Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii: prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare și în situaţia în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influentează cuantumul drepturilor de pensie”. Adică, exact situația invocată de cititorii noștri. Pentru a clarifica această situație, semnalată, așa cum spuneam, de foarte mulți cititori din întreaga țară, am solicitat un răspuns de la Casa Națională de Pensii Publice. Prezentăm, pe scurt, răspunsul primit la redacție.
Sporurile cu caracter permanent
Pentru perioadele realizate până la data de 01.04.2001, pe lângă salariile înregistrate în carnetul de muncă, se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent, care au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform, legislaţiei anterioare. Potrivit prevederilor art. 127, din HG nr. 257/2011, pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sporurile cu caracter permanent, care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevăzute în anexa nr. 15 (sporul de vechime, sporul pentru condiții deosebite de muncă, sporul de șantier etc-n.red).
Casele de pensii nu iau în calcul acordul global
În prezent, casele de pensii teritoriale nu pot valorifica adeverințe care atestă acordul global, orele suplimentare și primele întrucât, conform prevederilor legale în vigoare, acestea nu sunt sporuri cu caracter permanent care să fie utilizate la stabilirea punctajului mediu anual-mai precizează CNPP. În situația în care adeverințele depuse atestă drepturi bănești care nu se încadrează în sporurile cu caracter permanent, prevăzute în anexa nr. 15, atunci casa teritorială în cauză emite decizie de respingere a valorificării adeverinței.
Comisia Centrală de Contestații
În cuprinsul deciziei se află înscrisă motivația legală pentru care nu se valorifică adeverința respectivă și totodată este înscrisă și calea de atac a deciziei de pensie (art. 149 din Legea nr. 263/2010 – contestarea la Comisia Centrală de Contestații). Ulterior, în funcție de soluționarea contestației prin Hotărâre motivată a Comisiei Centrale de Contestații, persoana în cauză se poate adresa instanței de judecată- mai precizează CNPP.
Termene legale
Așadar, după ce primiți refuzul casei de pensii de a vă face recalcularea, nu vă adresați direct instanței, ci Comisiei Centrale de Contestații, din cadrul CNPP. Termenul de soluţionare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia. Hotărârile comisiei se comunică persoanelor în cauză şi caselor teritoriale de pensii sau caselor de pensii sectoriale interesate, după caz, în termen de 5 zile de la adoptare. Din păcate, aceste termene nu se respectă, comisia fiind sufocată de solicitări din întreaga țară.
Citește și: Recalcularea pensiilor, o cacealma sinistră