”Dincolo de disputa electorală cea mai mare ”fraudă” care s-a petrecut cu ocazia acestor alegeri este frauda din spațiul public apropo de prezența la vot. Toată lumea a intrat într-o zonă de stupefacție, lumea a intrat într-o formă de mirare colectivă, pentru că toate estimările partidului erau undeva pe la 30-32% sub 35% și scorurile erau în consecință. Întrebarea fundamentală care se pune este cum se poate ca o întreagă societate să nu știe că lumea va ieși la vot, deși era evident că prezența va fi mare?”, a declarat Dan Dungaciu, profesor la catedra de sociologie a Universității din București.

Minimul de prezență trebuia să fie 39%

Dungaciu a invocat Barometrul de Opinie Publică prezentat în urmă cu 10 zile la Academia Română, a cărui metodologie și rezultate dădeau indicii clare că prezența la vot va fi masivă, însă aceste indicii au fost ignorate.

”Oamenii, întrebați dacă vor merge la vot, ne-au spus că 65% se vor duce. În fața unei asemenea cifre sigur că cei care au făcut Barometrul de Opinie Publică, au spus „Nu se vor duce 65% niciodată, hai să încercăm să mai reducem acest număr”. Și-am construit o grilă de la 1 la 10 în care pe cei care au declarat că merg la vot i-am întrebat: Mergeți la vot probabil, intensitate medie? Cei care s-au indentificat cu 10, deci prezență maximă la vot, au fost 39%. Am dat minim de prezență 39%. La un 39% am dat și scorurile electorale. Și scorurile electorale a avut acuratețe mai mare decât singurul exit-poll care s-a făcut”, a relatat Dungaciu pentru PSNews.

Acesta susține că este foarte grav că datele au fost ingorate, iar analiștii au continuat să facă estimări de circa 30% pentru prezența la urne. ”Cei care ne spuneau că va fi 30-32% prezența, ei au făcut sondajele despre care au vorbit? Asta este o problemă extrem de complicată și extrem de gravă pentru societate. Au transformat o bulă a propriilor lor opțiuni într-un soi de bulă națională în care au infestat tot spațiul public cu această minciună gogonată care poate să fie justificată prin faptul că cei care au spus asta n-au făcut niciun sondaj”, a afirmat sociologul.

Sondaje nefăcute sau făcute neprofesionist

El crede că și politicienii fie au fost și ei victime ale dezinformării, fie au propagat-o deliberat știind că sunt date false. ”Suntem într-o situație foarte complicată. Nu se poate ca toți politicienii să spună că nu știau care va fi prezența la vot. Asta înseamnă că nimeni n-a făcut sondaje sau sondajele acelea n-au avut nicio valoare, că au fost făcute neprofesionist”, a explicat Dungaciu.

Sociologul nu crede în inocența colegilor săi de breaslă care, înainte de scrutin, plasau PSD pe prima poziție.

”Uitați-vă la estimările care s-au făcut pe Parlamentul European, deci pe prezența la vot la nivelul întregului continent. În esență, cam ce s-a estimat înainte, seamănă cu repartizarea locurilor în urma alegerilor. Aia cum au reușit să facă la scara întregului continent și noi n-am reușit să vedem ce se întâmplă în propria țară?Aici este vorba despre o fraudă uriașă a celor care au indus în spațiul public că prezența va fi mică, au pretins că se bazează pe niște cercetări și vedem la televizor, cu aceeași nonșalanță cu care ieri ne spuneau că PSD-ul are 35% , să ne spună acum că de fapt PSD-ul este la egalitate cu PNL -ul și prezența este peste 40%. Este foarte dubios. Asta aruncă o foarte mare umbră de îndoială”, a conchis Dan Dungaciu.

Prezența la referendumul de duminică a fost de 41,2%, iar cea la alegerile pentru Parlamentul European s-a ridicat la 48,4%. Potrivit rezultatelor parțiale anunțate de Biroul Electoral Central luni, la ora 11, ordinea partidelor după numărul de voturi obținute la europarlamentare este: PNL – 25,23% PSD – 23,68 USR PLUS – 20,51% PRO Romania – 7,01% UDMR – 6,07% PMP – 5.66% ALDE – 4.24%.

Citește și:ALEGERI EUROPARLAMENTARE | Românii pot contrazice sondajele de opinie. Când au gafat și când au avut dreptate institutele de sondare a opiniei publice

 
 

Urmărește-ne pe Google News