UPDATE. Marius Mitrus acuză acționarul minoritar al companiei, adică statul român prin Ministerul Energiei, că a fost pasiv, „fără capacitate de reacție în cazul deciziilor ce îi puteau afecta interesul”.
„Am reușit să NU îmi fac ‘prieteni’ printre reprezentanții acționarului majoritar – KMG Internațional, care s-au dovedit că au o capacitate de ‘accesare’ (pe cai oficiale) a structurilor statale, infinit mai mare decât a chiar reprezentatului Statului Român”, mai spune Marius Mitrus, printr-o postare pe Facebook.
Acesta precizează că în calitate de membru CĂ al Rompetrol a depus diligențe continue pentru aducerea companiei în zona de legalitate, pentru creșterea activului net, care ajunsese mult sub jumătatea capitalului social. În tot acest timp, Ministerul Energiei nu s-ar fi implicat în nicio formă în această problemă.
„Nu am ascultat de ‘indicațiile’ transmise de Ministerul Energiei. Motivul este simplu: NU au existat…nici măcar una…în nicio formă pe care ne-o putem închipui”, scrie Marius Mitrus pe Facebook.
Acesta precizeza că la momentul numirii în funcție, Activul net al companiei se află în dezechilibru cronic față de jumătate din capitalul social, cu un minus de peste 878 de milioane de lei.
„Prin măsurile pe care le-am susținut cu obstinenta pentru a evita reducerea capitalului social al companiei (situație ce ar fi afectat și măsurile dipsuse de organele penale), la finalul, impus, al mandatului meu Activul net înregistrează un plus de 81 de milioane de lei peste jumătatea capitalul social. DA, merit să fiu revocat pentru că am depus diligențe continue pentru aducerea companiei în zona de legalitate”, mai spune Mitrus. Acesta susține că a reușit să impună „interesele Statului român, prin solicitări succesive de fundamentare a deciziilor comerciale propuse spre aprobare, prin analize atente ale indicatorilor financiari și prin permanentă referință la riscurile de natură legală pe care anumite decizii le implicau”, a scris Mitrus pe Facebook.
Ministerul a convocat AGA pentru data de 15 ianuarie 2018, iar mandatul Nicoletei Soisun urmează să fie până în data de 30 aprilie 2018, potrivit convocatorului trimis Bursei de Valori București (BVB).
Potrivit declarației de avere de pe site-ul SGG, Nicoleta Viorica Soisun deține trei conturi la Raiffeisen Bank, dintre care unul cu 24.905 euro, iar celelalte două cu 42 de lei, respectiv 16 cenți.
Aceasta mai ar eun overdraft la Bancpost în valoare de 5.000 de lei, un altul de 11.000 de lei la BRD și un card de credit de la Credit Europe Bank, de 10.000 de lei.
Aceasta a raportat că a încasat anul trecut un salariu de 41.804 lei de la SGG, în vreme ce soțul său, Soisun Cristian Ionuț, a încasat 31.356 de lei de la SPP și alți 89.273 lei de la Organizația Națiunilor Unite (ONU), unde a fost în misiune.
Ministerul Energiei deține 44,6% din Rompetrol Rafinare
Ministerul Energiei deține 44,6% din acțiunile Rompetrol Rafinare. Statul a ajuns acționar în cadrul companiei după ce grupul Rompetrol nu a achitat decât parțial datoriile istorice de 700 de milioane de dolari.
Rompetrol Rafinare deține rafinăriile Petromidia și Vega, plus a doua rețea de benzinării ca mărime, după ce a Petrom.
Grupul chinez CEFC este pe cale să cumpere 51% din acțiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, de la grupul kazah de stat KazMunaiGaz. Tranzacția, deși anunțată de mai mult timp, nu este finalizată.
Autoritățile de la București au anunțat de curând că renunță la Memorandumul Rompetrol și crearea fondului de investiții de un miliard de dolari și cer grupului să își achite datoriile istorice.