”Suma totală este de 1.204.908 lei, iar momentan banii lipsesc” a răspuns CASMB la întrebările Libertatea.

Alina a devenit mamă acum două luni. 

Pentru că nu era angajată, ci lucra în regim de PFA, a trebuit să facă direct un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, pentru a beneficia de concediu prenatal și postnatal. Mamele au dreptul la 126 zile libere plătite.

Conform legii, concediul se plătește la finalul lunii următoare, deci ar fi trebuit să primească banii pe septembrie la sfârșitul lui octombrie.

Când s-a dus, însă, la Casa de Asigurări să depună actele pentru luna octombrie, o funcționară i-a explicat că nu sunt bani pentru septembrie și nici nu știe când vor fi.

În această situație mai sunt 100 de femei din București, potrivit datelor obţinute de Libertatea de la CASMB.

”Cum s-a decis că mamele sunt mai puțin importante decât beneficiarii pensiilor speciale care sunt mereu achitate, fără întârziere?”, se întreabă retoric Alina.

În plus, o deranjează faptul că a aflat această informație doar pentru că s-a interesat personal, ”nu pentru că cineva s-ar fi preocupat ca noi să știm din timp și să ne organizăm resursele financiare în vreun fel”. 

100 de femei nu au primit concediile de sarcină şi lăuzie pe luna septembrie

La întrebările Libertatea, CASMB a admis întârzierea plăților pentru concediile medicale. 100 de femei așteaptă, potrivit CASMB, indemnizațiile pentru concediile de sarcină și lăuzie, pentru luna septembrie. 

Toate cele 100 sunt femei care și-au plătit asigurarea medicală direct la CASMB, fiindcă au profesii liberale, PFA sau lucrează în alte forme decât ca angajate ale unei companii. Plata integrală a acestor concedii ar ajunge la 1.204.908 lei, iar momentan banii lipsesc, arată răspunsul primit de la CASMB.

Documentele sunt procesate și pregătite de plată. Plățile se vor efectua imediat după rectificarea bugetară, constituind o prioritate a instituției noastre

Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt CASMB:

Libertatea a întrebat CASMB și cum s-a produs această întârziere, iar explicația primită a fost că au fost estimate mai puține concedii medicale decât cele solicitate în practică:

În anul 2019, numărul concediilor medicale solicitate la plată a crescut exponențial față de anii precedenți; de asemenea, a fost înregistrat un număr mare de solicitări de încheiere de contracte de asigurare comparativ cu anii precedenți

Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt CASMB:

După concediul postnatal, mamele trebuie să depună dosarul pentru indemnizația de creștere a copilului, a cărui soluționare durează aproximativ 2 luni. Prin urmare, mamele trebuie să ia în calcul să facă economii în aşteptarea primei indemnizaţii.

”Este un lux pe care, să fim serioși, puține mame și-l permit”, crede Alina. 

Urmărește-ne pe Google News