Vasile Alecsandri, Costache Negri, Dimitrie Ralet, Costache Rolla, Anastasie Panu, Petre Mavrogheni, Constantin Hurmuzachi, preotul arhimandrit Neofit Scriban, Ion Emanuel Florescu, Nicolae Creţulescu şi Mihail Kogălniceanu au plănuit Unirea Principatelor Moldova cu Ţara Românească „sub un măreţ castan”, pe 25 mai 1856, notează Ziarul de Iași. Inginerul Mihai Caba a consemnat povestea „Castanului UniriI” în 2012.
„Înfruntând prigoana fanariotă a vremii, unioniştii ieşeni au ţinut sfat de taina «sub un măreţ castan» şi au înfiinţat Comitetul de luptă pentru Unire, organism lucrativ pentru înfăptuirea Unirii celor două principate româneşti”, a notat inginerul.
Noua formă de luptă a unioniştilor ieşeni este surprinsă în versurile compuse „ad-hoc” de Vasile Alecsandri:
„Sub acest măreţ castan, Noi jurăm toţi în frăţie Ca de azi să nu mai fie Nici valah, nici moldovean! Să fie numai români, Într-un gând, într-o simţire Şi să ne dăm mâini cu mâini Pentru-a ţării fericire”
„Castanul Unirii” a fost fotografiat în perioada interbelică de un învăţător din Vaslui și a fost căutat ani de zile. Abia în 2004, profesorul Mandache Leocov, fost director al Grădinii Botanice Iaşi, a identificat arborele devenit monument istoric.
Cu prilejul sărbătoririi a 159 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, copiii din satul Vișan au organizat o manifestație sub „castanul Unirii”.
sursă foto: Facebook Castanul Unirii
Citește și VIDEO/Ceauşescu l-a servit pe Nixon cu ruladă de berbec castrat. Ce au mâncat cei doi preşedinţi în timpul întâlnirilor oficiale
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro