Pe plaja Modern a orasului Constanta se construieste cel mai mare castel din lume. Nu va fi realizat din piatra sau ciment, ci din nisip. Un grup de opt tineri constanteni, condusi de artistul Claudiu Belecciu, incearca sa doboare recordul mondial la constructii in aer liber, din nisip, si sa termine pana la sfarsitul lunii mai o structura gigantica ce va avea inaltimea de 12 metri. Recordul in materie dateaza din 2003 si este detinut de americani, care au realizat o piramida de numai 8,91 metri.
Dragostea lui Claudiu Belecciu pentru nisip si pentru sculpturile in nisip a inceput in vremurile in care, dupa ce termina orele, fugea glont de la scoala si batea, cu ghiozdanul in spate, plaja Constantei in lung si in lat. Soarele, valurile marii, aerul usor sarat pe care orasul-port il respira prin toti plamanii l-au tinut legat cu lanturi invizibile de locurile in care a copilarit si l-au invatat ca marea este ca o femeie pe care nu ai cum sa nu o iubesti toata viata. “Intr-una din zilele acelea am intalnit un batranel care facea castele de nisip, pe malul marii, dar lucra atat de frumos incat am fost placut impresionat. Nu mai vazusem asa ceva niciodata, erau superbe. M-a intrebat daca vreau sa ma invete si pe mine si, evident, am zis da. De atunci, plaja este ca o a doua casa pentru mine – atunci cand serviciul imi permite, aici imi petrec majoritatea timpului”, spune Claudiu.
Proiectul construirii celui mai mare castel de nisip din lume a pornit, cu surle si trambite, la 20 aprilie, la el angajandu-se sa participe, cu logistica, oficialitatile locale -Primaria, Consiliul Local – si cativa sponsori, atrasi de ineditul initiativei. Acum, constructia masoara in jur de trei metri inaltime, insa lucrurile sunt ingreunate de faptul ca sprijinul promis este oarecum inexistent. “Am fi dorit sa fim ajutati sa decopertam 15 cm de plaja si sa strangem nisi-pul intr-un singur loc. Din pacate, in tot orasul Constanta nu se gaseste nici macar o singura wola disponibila care sa ne ajute in acest sens. Am mai fi avut nevoie si de ceva lumini, pentru a putea lucra in liniste si noaptea. Majoritatea voluntarilor care s-au oferit sa ne ajute, in timpul zilei au un program personal de la care nu se pot abate, dar ar fi dispusi sa ne ajute noaptea, in timpul lor liber”.
Cu lopata, galeata si roaba, tinerii au reusit sa disloce in jur de 10 tone de nisip si sa-l aranjeze in ceea ce se vrea a fi structura de rezistenta a viitoarei constructii. “Insa noi avem nevoie de cel putin 500 de tone pentru a termina in timp util. Cu lopata nu ne descurcam – merge, dar merge foarte greu. Este o munca aproape titanica”, se plange Claudiu. “Este pacat ca nu se gaseste sprijin si pentru proiectul nostru. In tarile occidentale, sculptura in nisip este ca o adevarata religie. In Anglia, de exemplu, pentru ca nisipul plajelor este rezultat din macinarea pietrelor – si nu a scoicilor, asa cum este al nostru, aici, la Marea Neagra – materia prima pentru astfel de constructii este adusa cu vaporul tocmai din Olanda”.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!