Motiunea de cenzura a transformat partidele intr-un viespar ravasit. Buimacite si deopotriva furioase fac gesturi contradictorii, nestiind ? fireste, cu exceptia PNL si UDMR, care nu se dau duse din Palatul Victoria ? ce vor. Singurul lucru pe care-l au in comun pare a fi taierea capului lui Tariceanu. Ce-o fi dupa aia, habar n-au si fiecare-si construieste din nisip propriul castel. PD si PLD vor vota, clar, pentru caderea Guvernului, defiland cu bilutele la vedere, ceea ce anuleaza caracterul secret, lasand suspiciunea votului imperativ. Nu este exclus, dupa probabila intalnire PD – PRM, ca si peremistii sa incline balanta in aceeasi directie. Culmea, incertitudinile persista tocmai in PSD, initiatorul motiunii, cam multi parlamentari ai sai fiind dispusi sa voteze contra. S-ar putea ca veleitatile de sultan ale lui Geoana, care a trimis firman pasalelor Iliescu si Hrebenciuc, liderii de grup, ca nu cumva sa cuteze a nu-si aduna ienicerii, sa aiba efectul opus celui scontat.

Indiferent de rezultatul votului, criza se va agrava. Un guvern preponderent PD sau PSD s-ar confrunta cu aceeasi lipsa de sustinere ca si PNL. Nici impreuna n-ar coabita mult. E iluzorie, intr-o lume politica atat de dezbinata, si ideea unui guvern de uniune nationala (preluata rapid de PD de la mentorul sau) sau de larga concentrare, anvizajata de PSD. O majoritate parlamentara de durata e practic imposibila. Nu s-ar fi ajuns la aceasta criza, daca acum sase luni, prin alegeri anticipate, se construia o structura parlamentara rationala si viabila. Dar PSD a sustinut Tariceanu 2, spre a-l mulge si apoi abandona, pentru ca acum tot spre anticipate sa se tinda. Doar ca se iroseste si toamna politica si se intra in 2008 cu o paguboasa stare de instabilitate.

 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News