Președintele Consiliului Județean
Timiș, Călin Dobra, a anunțat semnarea contractului pentru
lucrările de proiectare la refacerea Castelulului Huniade din
Timișoara.
„Demarăm lucrările de proiectare. În timp ce toată lumea spune că nu se poate, că nu se face nimic, că totul e blocat, că nu o să reușim, aducem una dintre cele mai așteptate vești, chiar în ziua redeschiderii muzeelor și în preajma Zilei Internaționale a Muzeelor. Alături de Institutul Național al Patrimoniului anunțăm că s-a semnat contractul pentru serviciile de proiectare pentru Castelul Huniade, astăzi Muzeul Național al Banatului! Totul trebuie să fie gata în următoarele 5 luni. Următorul pas important va fi licitația pentru proiectul tehnic și pentru lucrările de execuție”, a declarat Dobra pentru tion.ro.
Numai după ce proiectul de refacere va
fi finalizat, Consiliul Județean Timiș poate scoate la licitație
execuția lucrării. Restaurarea Castelului Huniade din Timișoara
este inclusă în programul național de restaurare a monumentelor
istorice, finanțat de la bugetul de stat cu 1,4 milioane de lei.
Restaurarea trebuia făcută însă de acum aproape două decenii, pentru că această clădire monument istoric s-a degradat constant. Lucrările începute s-au oprit de multe ori, iar cele deja efectuate au fost de proastă calitate. Au existat și procese în justiție între constructor și primărie, iar totul durează de 14 ani, arată sursa citată.
Cel puțin pe hârtie, reparațiile la
Muzeul Banatului au început în 2006, pe un proiect finanțat din
banii CJ Timiș, în total 12 milioane de lei. S-a lucrat pe
porțiuni, dar nimic nu a ieșit bine.
În zidurile clădirii au apărut fisuri, iar în iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară. La Castelul Huniade s-a realizat o expertiză tehnică pentru aripa de nord-vest, cea supusă prima operațiunilor de consolidare și restaurare. Fără recepția lucrărilor de aici nu se puteau accesa fonduri europene sau guvernamentale pentru continuarea lucrărilor la castel, arată sursa citată.