Cinci carti, un dram de noroc si o minte brici. Aceasta e reteta succesului unui locuitor al Devei care, anul trecut, a reusit sa se califice la Campionatul Mondial de Poker din Las Vegas. Din cauza unor probleme cu viza de America el nu a reusit sa ajunga la concurs, dar s-a perfectionat si, potrivit acestuia, lunar, conturile sale se imbogatesc cu sume cuprinse intre 2.000 si 4.000 de dolari.
In patru ore a luat 2.700 $
Totul a inceput in urma cu aproximativ doi ani cand Vasile Deme (24 de ani), poreclit Goe, din Deva, lucra ca administrator la un Internet-caf?. ‘Atunci am auzit pentru prima data de poker pe Internet. Mi-am deschis un cont si de aici a inceput totul. Dupa o saptamana am castigat 2.700 de dolari in vreo patru ore. A fost momentul in care am renuntat la serviciu, mi-am cumparat un calculator si m-am bransat la Internet’, spune Goe.
Pe un site de poker on-line sunt inscrisi, in fiecare zi, aproximativ 5.000 de jucatori. Se joaca poker texan. Un joc asemanator cu ceea ce cunoastem fiecare dintre noi. Exista mai multe turnee virtuale care isi desemneaza castigatorii. Mizele variaza intre doi si 200 de dolari, iar daca doresti poti sa joci si la mize de 500.000 de dolari.
‘Am reusit sa castig turneu dupa turneu. ?ncepuse sa-mi placa, chiar daca jucam cate 20 de ore zilnic si imi inveleam fiecare mana intr-un prosop pentru a nu lasa transpiratia din palme sa intre in tastatura. Apoi, in mai 2006, am primit instiintarea ca am fost admis sa particip la Campionatul Mondial din Las Vegas. Premiul cel mare era de 8,5 milioane de dolari. Dupa ce am reusit sa ma calific primul, in seria mea, in care au fost inscrisi 8.000 de jucatori, eram sigur ca voi realiza un rezultat bun’.
Goe a inceput sa-si faca actele prea tarziu. S-a gandit ca, fiind invitat la acest concurs, autoritatile ii vor da drumul usor in State. ‘M-am dus la ambasada cu invitatia, iar cei de acolo au fost incantati. O saptamana mai tarziu, eram anuntat ca nu voi fi primit la interviu decat peste o luna. Iar eu trebuia sa particip la concurs peste doua saptamani. Am ramas consternat. Dar nu am avut ce face’, spune cu regret barbatul.
„Am posibilitatea sa ma joc cu mintile celorlalti”
Goe si-ar fi dorit enorm sa stea la masa cu cei pe care ii cunostea doar virtual. ‘Cred ca acolo la masa de joc e mult mai interesant. Si asta pentru ca il vezi pe cel cu care joci. Gesturile spun multe atunci cand joci poker. Pokerul texan ma fascineaza pentru ca imi da posibilitatea de a ma juca cu mintile celorlalti’, spune Vasile Deme.
Daniel Negreanu, copilul teribil al cazinourilor americane
Unul dintre cei mai cunoscuti jucatori de poker din lume are origini romanesti. Daniel Negreanu s-a nascut in 1974 in Canada, la Toronto, parintii sai, Annie si Constantin, fiind originari din Romania. Negreanu a inceput sa joace poker inca din scoala, acest joc fiind si motivul pentru care a renuntat la liceu. ?n 1997, la doar 23 de ani, el a castigat de doua ori turneul ‘World Poker Finals’, fiind desemnat cu aceasta ocazie numarul unu mondial. Tot atunci si-a castigat si o porecla: ‘Kid Poker’. Negreanu este considerat cel mai de succes jucator din istoria pokerului, dupa ce a acumulat 11 aparitii la mesele finale in turnee importante, iar in 2004 a fost desemnat jucatorul anului. De-a lungul carierei sale, Daniel Negreanu a castigat peste opt milioane de dolari.
Tiberiu Stroia