comercializarea vinului sau a strugurilor si a inceput sa creasca pauni. Daca cineva i-ar fi spus in urma cu cativa ani lui Viorel Cofarea, un vrancean din comuna Jaristea, ca va veni o vreme in care va renunta la una din marile sale pasiuni, viticultura, pentru a creste mere padurete, de exemplu, acesta ar fi fost catalogat drept nebun de legat. si totusi, s-a intamplat. Viorel a lasat balta via si vinisorul, dar nu s-a apucat sa invete cum sa-si amenajeze o mica livada ci s-a apucat sa creasca pauni.
Odata luata decizia, in 1999, lucrurile au mers de minune, ca un pahar de vin alb demisec dupa o friptura delicioasa de peste. Vranceanul a ras de pe fata pamantului intreaga vie, si-a facut schite, calcule, a adunat materiale, a dat telefoane, s-a interesat, a cumparat o pereche de pauni si si-a amenajat o mandrete de crescatorie cu toate cele necesare. Crescatoria lui Viorel este una din cele mai mari din tara, numarand in prezent 150 de pasari, una mai frumoasa ca cealalta. „Am avut si 300 insa am mai vandut din ei”.
Privita prin prisma cifrelor si a calculelor seci, reci, cresterea paunilor se poate spune ca este o afacere, daca nu la indemana oricui, macar accesibila, o afacere care o data pornita devine o sursa constanta de bani frumosi. Nu multi, dar nici putini, nici usor dar nici greu de obtinut. O pana de paun se vinde pe piata de profil cu un euro dar sunt magazine in tara, si chiar si in strainatate, unde pretul ei poate ajunge si chiar depasi pragul de cinci euro. Numai din comercializarea penelor, Viorel ar putea castiga relativ usor 30.000 de euro, asta fara sa mai punem la socoteala banii frumosi pe care ii poate castiga din vanzarea pasarilor. „Paunul isi schimba penajul o data pe an, la sfarsitul lunii august si inceputul lui septembrie. Au fost ani in care am adunat si 200 de pene de la o singura pasare”.
Clientii lui Viorel sunt in principal micii mestesugari, artizani ai costumelor populare din Ardeal, Maramures sau de oriunde din tara, cei care fac flori de nunti sau de botez, martisoare, sau pur si simplu oameni cu bani care isi doresc in curtea casei o pasare frumoasa care sa „dea” bine in decor. „Vin la poarta casei cu Jeep-uri si masini de lux, le vand si la bucata, dar de obicei se cumpara cate o pereche. Cei mai in varsta, care au depasit varsta de trei ani, costa 20 de milioane de lei, iar pretul celor mai tineri variaza intre opt si zece milioane. Mananca la fel ca gainile din curte, graunte sau iarba, insa le mai dau si nutreturi concentrate speciale cu lucerna”.