Locurile de muncă de tip part-time (de patru sau de şase ore pe zi) sunt preferate de tineri, în special de studenţi, dar şi de cei care vor să îşi rotunjească veniturile. Pentru că, în general, numărul de ore muncite zilnic la un job part-time nu depăşeşte 6 ore, cei care acceptă un asemenea tip de colaborare pot urma, în aceeaşi perioadă, cursurile unei facultăţi sau pot merge la un al doilea loc de muncă.

“Angajarea pe o poziţie part-time se poate realiza fie în baza unui contract de muncă, fie a unui contract de colaborare sau a unei convenţii civile de prestări servicii. În general, contractul de colaborare este forma preferată de angajatori, pentru că este cel mai clar şi are cele mai puţine implicaţii”, ne-a explicat Alexandra Dumitru, reprezentantul site-ului de recrutare personal www. mojob.ro.

Pent ru stimularea acestui segment de pe piaţa muncii, statul încurajează financiar firmele care vor să angajeze tineri pentru program scurt. În această situaţie, angajatorii beneficiază de stimulente financiare din partea statului, care pot ajunge până la 50% din salariul minim brut. Condiţia principală este să angajeze tineri cu studii superioare sau în curs de terminare a acestora. În plus, prin angajarea mai multor colaboratori, companiile îşi reduc tot mai mult costurile şi îşi menţin, în acelaşi timp, profitul.

Unde te poţi angaja

Sectoarele de activitate unde candidaţii, în general tineri, îşi pot găsi cel mai uşor un loc de muncă cu program redus sunt telecomunicaţii, vânzări, cercetare de piaţă, curierat şi IT. Posturile care se pretează la un astfel de program pornesc de la promovarea unui eveniment sau a unui produs, până la introducerea datelor în sistemele de operare folosite sau asistenţă tehnică.

De asemenea, tot pe un program scurt pot lucra şi operatorii de interviu, operatorii de call-center, cei care lucrează în editare sau tehnoredactare. Alţi angajaţi de tip part-time sunt recepţionerii, agenţii de turism sau cei care lucrează în fast-fooduri.

Europenii preferă programul redus de muncă

Extinderea crizei financiare în lume i-a făcut pe mulţi manageri să prefere locurile de muncă în regim part-time sau în regim de colaborare. Acum, acestea sunt la mare căutare în Europa, generând chiar şi o scădere a ratei şomajului în mai multe state occidentale. Specialiştii în resurse umane recunosc unanim că profilul pieţei de muncă europene s-a schimbat. Tradiţionalul program de muncă full-time pierde teren în faţa celui part-time.

Salarii de la 300 la 1.000 de lei

Salariaţii care lucrează pe un program redus sau în colaborare primesc, de regulă, remuneraţii care variază între 300 şi 1.000 de lei. Cei care lucrează patru ore pe zi, iau la sfârşitul lunii salarii de la 300 până la maximum 600 de lei.

De asemenea, persoanele angajate pentru şase ore pe zi primesc lunar un salariu care poate ajunge şi la 1.000 de lei. Printre cei mai norocoşi salariaţi part-time se numără creatorii de pagini de Internet, care iau şi chiar şi 1.000 de lei într-o lună.

Cei mai puţin norocoşi sunt vânzătorii de produse fast-food sau “shawormarii”, care, pentru acelaşi program de lucru iau un salariu de maximum 600 de lei pe lună.

 «Dacă plouă, nu am succes»

Alexandru Grigore lucrează, de un an la o firmă de sondare a opiniei publice din Capitală. A ales această ocupaţie pentru că îşi poate face singur programul, ca să ajungă la facultate pentru toate cursurile. Poate să lucreze de la trei ore pe zi până la mai mult de opt. Avantajos e că primeşte salariu în funcţie de volumul de muncă şi nu la numărul de ore. Astfel, veniturile lui pot varia de la 300 până la 700 de lei, în lunile bune.

Pentru că e vorba despre o meserie care se desfăşoară, în majoritatea timpului, afară, Alex mai are încă un aspect de care trebuie să ţină cont când merge la serviciu: prognoza meteo. “Când plouă sau e frig afară, nu merg la serviciu pentru că oamenii nu au răbdare să-mi răspundă la întrebări.

La fel mi se întâmplă şi lunea, când oamenii sunt mai grăbiţi decât în restul săptămânii”, ne-a povestit tânărul. Băiatul nu vrea să completeze chestionare toată viaţa. După terminarea facultăţii, Alex vrea să devină funcţionar public.

Avantaje

Un job part-time oferă un program flexibil, care îi dă angajatului şansa fie să îşi definitiveze studiile, fie să îşi rotunjească veniturile printr-o altă activitate decât cea de bază. În sprijinul acestora vine şi noua strategie a companiilor din ţară, care se concentrează mai mult pe rezultatele şi randamentul angajaţilor şi mai puţin pe contabilizarea orelor de muncă.

Experienţa profesională şi veniturile suficient de bune obţinute dintr-un astfel de loc de muncă sunt doar câteva motive pentru care tinerii, de regulă studenţii, optează pentru un astfel de angajament.

Dezavantaje

Marele dezavataj, însă, este că angajatul nu acumulează vechime în câmpul muncii, ceea ce, pe termen lung, are ca efect scăderea valorii pensiei. De asemenea, salariul este mai mic decât în cazul unui angajat cu normă întreagă.

Urmărește-ne pe Google News