De cealaltă parte, bărbatul susține că nicio lege nu-i interzice să adune bonurile fiscale lăsate în urmă de alții.
Constantin Lungu a fost primul român care a câștigat la loteria bonurilor fiscale în 2015. Atunci a primit un premiu în valoare de 287 de lei. La ultima extragere din 2016, arădeanu a aflat că a câștigat 15.500 de euro. Bucuros, a vrut să-și revendice premiul, însă autoritățile l-au anunțat că nu poate primi banii.
„Trebuiau să ne bage banii deja, dar când am verificat, banii nu erau acolo. Cu ce e greşit că l-am găsit? Aştept să ne intre banii, portofelul e gol… 2-3 lei”, a spus Constantin Lungu, pentru aradon.ro.
A câștigat Loteria Bonurilor cu un bon găsit la gunoi și nu își poate revendica premiul
Câștigătorul din Arad susține că reprezentanții Ministerului de resort ar fi decis că banii nu i se cuvin pe motiv că bonul, în valoare de 187 de lei, a fost recuperat din tomberon.
„Am fost deponentul bonului câştigător din 31 decembrie, de la Loteria Bonurilor Fiscale şi marţi, 4 aprilie, trebuia să ne primim banii. Am fost la bancă, nu au intrat banii, am sunat la Ministerul de Finanţe şi au spus că pe numele fiicei câştigul este oprit până la elucidarea cazului, fiindcă cercetează ANAF dacă a făcut ea cumpărături, pe bonul respectiv, că de unde are bonul, că tatăl ei l-a gasit la container…”, a povestit bărbatul.
Constantin Lungu susține că a câștigat primul premiu la Loteria Bonurilor Fiscale tot cu un bon găsit la tomberon.
„Am mai câştigat, atunci le-am luat aşa… Am fost la cumpărături, au fost aruncate acolo şi mi-au băgat banii. Atunci am luat 300 de euro. Am avut 23 de bonuri şi mi-au dat banii… Aceeaşi procedură”, a precizat, revoltat, arădeanul.
Supărat foc, bărbatul susține că promovarea pe care a făcut-o acestei campanii a fost mai bună decât cea a ANAF. Mai mult, reclama ar fi fost și gratuită.
„Tocmai pe mine, care le-am făcut reclamă, mă anchetează ANAF. Nu era cazul! La un om necăjit, care vrea să scape de sărăcie, să ajungă şi el să îşi trimită copiii la facultate, să ajungă mai bine şi tocmai aici, în loc să îl încurajaţi, dă-i pe el, ia-i şi banii, trimite-i Antifraudă, că uite ce a greşit, că a găsit bonul!”, a mai spus Constantin Lungu.
Arădeanul așteaptă acum un răspuns oficial din partea organizatorilor tombolei pentru a vedea dacă dă în judecată Ministerul Finanțelor.
Legea ne obligă să cerem și să păstrăm bonurile fiscale
„Este o lege în codul fiscal care prin care trebuie cereți și să luați bonul fiscal. Atâta vreme cât legea te obligă să iei bonul fiscal și tu îl lași în magazin sau cu atât mai mult îl arunci la tomberon, ai renunțat la dreptul tău. L-ai lăsat liber. L-ai pus la dispoziția oricui”, a explicat, pentru Libertatea, avocatul Adrian Cuculis.
Loteria bonurilor fiscale constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.
Care sunt condițiile pentru a câștiga la Loteria Bonurilor Fiscale
Un bon fiscal este considerat câştigător dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
- a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;
- sunt lizibile toate informaţiile obligatorii, aşa cum sunt prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999;
- are valoarea totală exprimată în monedă naţională, egală cu valoarea extrasă;
- a fost emis în ziua extrasă;
- nu are menţionat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro