Citește și:
- Cristian Radu Nema este singurul fotograf român acreditat la Cannes: “După 10 ani, încă mă uit la pozele realizate ca să îmi confirme că au avut loc în realitate”
- Actrița Asia Argento, la Cannes: “În 1997, am fost violată, aici, de Harvey Weinstein”
- Lista completă a câștigătorilor de la Cannes 2018
UPDATE 21.20: Câștigătorul trofeului Palme dOr este regizorul japonez Hirokazu Kore-eda pentru pelicula Manbiki Kazoku / Shoplifters.
Acesta este primul premiu Palme dOr obţinut de un japonez după „The Eel”, al lui Shohei Imamura, în 1997.
Regizorul Hirokazu Kore-eda este considerat o prezentă obișnuită a Festivalului de Film de la Cannes, având opt pelicule selecţionate, din care şase în competiţie.
Lungmetrajul care i-a adus trofeul Palme dOr – Shoplifters – spune povestea unei familii care trăieşte din furturile din magazine.
Anterior, regizorul Spike Lee a câștigat Marele Premiu la Cannes 2018 cu pelicula Blackkklansman (Black Klansman).
El a dedicat premiul „oamenilor din Republica Brooklyn din New York”. Pelicula este un film pamflet în care regizorul din Brooklyn denunţă rasismul, extrema dreaptă, precum şi politicile preşedintelui american Donald Trump.
— CANAL+ (@canalplus) May 19, 2018
UPDATE 21.15: Regizoarea libaneză Nadine Labaki a câștigat premiul juriului pentru lungmetrajul Capharnaum. Anterior, Jean-Luc Godard a câștigat un trofeu Palme dOr special pentru pelicula Le Livre dImage.
UPDATE 21.10: Actorul Marcello Fonte a luat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul din Dogman, peliculă regizată de Matteo Garrone.
„Acasă, când ploua şi închideam ochii, aveam impresia că aud aplauze. Acum, aplauzele sunteţi voi. Sunt la mine, familia mea este cinema-ul, sunteţi voi, este Cannes-ul”, a declarat actorul calabrez după ce şi-a primit premiul. Trofeul a fost înmânat de cântăreaţa burundeză Khadja Nin, una dintre membrele juriului, venită pe scenă alături de Roberto Benigni, laureat al Premiului juriului la Cannes în 1998 cu filmul „La vita e bella”.
Anterior, a fost decernat trofeul pentru cel mai bun regizor, care i-a revenit regizorului polonez Pawel Pawlikowski, pentru pelicula Zimna Wojna / Cold War – in trad. Războiul Rece.
„Este pentru prima dată de multă vreme când un film polonez este premiat aici, la Cannes, deci este o veste bună pentru bătrâna noastră ţară. Şi veştile bune sunt rare”, a spus regizorul pe scena festivalului, după ce şi-a ridicat premiul. Pawel Pawlikowski, de 60 de ani, a mai primit şi un premiu Oscar în 2015 pentru precedentul său film, „Ida”.
În Zimna Wojna / Cold War, Pawlikowski spune povestea lui Zula şi Viktor, care se întâlnesc în Polonia de după război.
UPDATE 21.00: Actrița Asia Argento a abordat scandalul Harvey Weinstein, producătorul de la Hollywood care este acuzat de zeci de femei de agresiune și hărțuire sexuală. Aceasta a spus că Harvey „nu va mai fi niciodată binevenit la Cannes”. Totodată, ea a amintit că a fost abuzată de celebrul producător, în 1997.
„În 1997, am fost violată de Harvey Weinstein aici, la Cannes. Aveam 21 de ani. Acest festival era terenul lui de vânătoare”, a spus Asia Argento, la Cannes.
De la izbunicrea scandalului ce îl are în centru pe producătorul american, actrița italiană a devenit una dintre mai vocale victime ale lui Weinstein.
UPDATE 20.55: Actrița Samal Yeslyamova din Kazahstan a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul din Ayka, lungmetraj regizat de Sergey Dvortsevoy. În această peliculă, Samal Yeslyamova joacă rolul unei refugiate kârgâze împinse până la ultimele limite pentru a supravieţui, într-o Moscovă acoperită de zăpadă
Totodată, regizoarea italiană Alice Rohwwacher și iranienii Jafar Panahi, Nader Saeivar au câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu pentru lungmetrajele Lazzaro Felice și Se Rokh – Trois Visages.
Jafar Panahi, de 57 de ani, care are o interdicţie de călătorie, nu a putut veni pentru a-şi ridica premiul, care i-a fost decernat fiicei sale.
UPDATE 20.40: Au fost acordate și primele trofee. Filmul Girl, regizat de Lukas Dhont, a câștigat trofeul Camera dOr, care recompensează un film de debut din toate secţiunile.
Filmul este despre o adolescentă născută băiat care visează să devină balerină. Lungmetrajul a obţinut deja un premiu de interpretare la secţiunea „Un Certain Regard” pentru Victor Polster, de 16 ani, şi a primit şi Queer Palm, care premiază un film din secţiunile de la Cannes pentru modul în care tratează tematicile altersexuale.
Totodată, filmul „All These Creatures”, regizat de Charles Williams, a câștigat Palme dOr des Courts Metrage, respectiv trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj.
UPDATE 20.25: Ceremonia de decernare a trofeelor a început la scurt timp după ce juriul Festivalului de Film de la Cannes și-a făcut apariția pe covorul roșu.
Actrița Cate Blanchett, care a prezidat juriul anul acesta, a pozat pe covorul roșu, alături de colegii ei.
Anterior, aceștia s-au reunit în vila Domergue, unde au dezbătut și au ales câștigătorii.
UPDATE 20.00: În scurt timp începe gala de decernare a trofeelor, urmând, la final, să fie anunțat câștigătorul prestigiosului Palme dOr al celei de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes. 18 filme se luptă pentru marele trofeu al festivalului.
Juriul de anul acesta al Festivalului de la Cannes este condus de actrița Cate Blanchett, iar alături de ea mai sunt actorul chinez Chang Chen, regizoarea, scenarista şi producătoarea americană Ava DuVernay, regizorul, scenaristul şi producătorul francez Robert Guédiguian, cantautoarea din Burundi Khadja Nin, actriţa franceză Léa Seydoux, actriţa americană Kristen Stewart, regizorul şi scenaristul canadian Denis Villeneuve şi regizorul şi scenaristul rus Andrei Zvyagintsev.
Cannes 2018: Lista nominalizărilor pentru Palme dOr
- Everybody Knows, de Asghar Farhadi
- At War, de Stephane Brize
- Dogman, de Matteo Garrone
- Le Livre dimage, de Jean-Luc Godard
- Asako I & II, de Ryusuke Hamaguchi
- Sorry Angel, de Christophe Honore
- Girls of the Sun, de Eva Husson
- Ash is Purest White, de Jia Zhangke
- Shoplifters, de Hirokazu Kore-eda
- Burning, de Lee Chang-dong
- Capernaum, de Nadine Labaki
- BlacKkKlansman, de Spike Lee
- Under the Silver Lake, de David Robert Mitchell
- Three Faces, de Jafar Panahi
- Cold War, de Pawel Pawlikowski
- Happy as Lazzaro, de Alice Rohrwacher
- Yomeddine, de A.B. Shawky
- Summer, de Kiril Serebrennikov
Juriul secţiunii Un Certain Regard este prezidat de actorul Benicio del Toro.
Cannes 2018. Lista nominalizărilor pentru Un Certain Regard
- Border, de Ali Abbasi
- Sofia, de Benm Barek
- Little Tickles, de Andrea Bescond şi Eric Metayer
- Long Days Journey Into Night, de Bi Gan
- Manto, de Nandita Das
- Sextape, de Antoine Desrosieres
- Girl, de Lukas Dhont
- Angel Face, de Vanessa Filho
- Euphoria, de Valeria Golino
- Friend, de Wanuri Kahiu
- My Favorite Fabric, de Gaya Jiji
- The Harvesters, de Etienne Kallos
- In My Room, de Ulrich Kohler
- El Angel, de Luis Ortega
- The Gentle Indifference of the World, de Adilkhan Yerzhanov
Regizorul francez Bertrand Bonello este preşedintele juriului secţiunii Cinéfondation, unde concurează şi scurtmetrajul „Albastru şi roşu în proporţii egale”, de Georgiana Moldoveanu.
În contextul fenomenului #MeToo, femeile au fost mai vizibile ca niciodată, ele condamnând prin proteste pe covorul roșu abuzurile din industria cinematografică, dar și rasismul și misoginia.
În cursa pentru Palme dor sunt angrenate trei femei – este vorba despre franțuzoaica Eva Husson, italianca Alice Rohrwacher și libaneza Nadine Labaki. Cea din urmă a intrat în cursă joi, după ce a produs un șoc cu ”Capharnaum”, un film despre abandonul din copilărie, plin de energie, în care a jucat tânărul Zain Al Rafeea. Filmul se numără chiar printre favoriții la Palme dor, premiu care până acum nu a fost acrodat decât o singură dată unei femei: lui Jane Campion, în 1993, pentru pelicula ”The Piano”.
”O superbă melodramă”, a scris săptămânalul francez Telerama. Filmul este ”un candidat serios” pentru a călca pe urmele ”The Square”, laureat surpriză al Palme dor anul trecut.
Mai multe alte filme pot avea, însă, pretenții la marele premiu. Printre acestea și ”Shoplifters”, al japonezului Hirokazu Kore-Eda. Acesta arată portretul unei familii care fură din magazine și care adoptă o fetiță maltratată lăsată să trăiască pe străzi.
Însă preferatul criticilor este ”Burning”, al sud-coreeanului Lee Chang-dong, un thriller lent, care a primit, joi, cea mai bună notă din partea celor 10 critici internaționali ai revistei Screen, precizează agenția Agerpres.
Filmul ”Dogman” al lui Matteo Garrone este și el bine cotat. Pelicula arată povestea unui expert în toaletare canină, jucat de de actorul Marcello Fonte, unul dintre favoriții pentru premiul de interpretare. În competiție mai este altă producție italiană: ”Happy as Lazzaro”, al lui Alice Rohrwacher.
Jean-Luc Godard, care a produs impresii împărțite cu filmul ”Livre dimage” este și el menționat de critici printre posibili favoriți.
În debutul festivalului de la Cannes, filmul polonez al lui Pawel Pawlikowski ”Cold War” – în care actrița Joanna Kulig a făcut o bună impresie – și filmul despre rock al lui Kirill Serebrennikov, ”Leto”, au fost și ele remarcate, într-o ediție în care doi cineaști au fost împiedicați să participe la festival din motive politice.
Pe lângă Kirill Serebrennikov, care este arestat la domiciliu, Jafar Panahi nu a putut ajunge la festival pentru a promova filmul ”Three Faces”, un portret a trei femei iraniene.
În competiție mai sunt doar două filme americane – ale lui Spike Lee și David Robert Mitchell – și cu mai puține staruri hollywoodiene decât de obilce, festivalul a marcat un punct de cotitură pentru unii.
”Din cauza lipsei starurilor, vizibilă, de pe obişnuitele panouri promoţionale de pe Croazetă, cel mai prestigios festival de cinema din lume a părut foarte diferit în acest an”, a scris Hollywood Reporter.
Festivalul de la Cannes, care a avut tentă politică pronunțată anul acesta, a început pe 8 mai, cu proiecţia filmului „Everybody Knows/ Todos lo saben”, de Asghar Farhadi. În timpul festivalului, au avut loc și două proteste pe covorul roșu. Mai întâi, zeci de actrițe au manifestat împotriva inegalității de șanse la Hollywood. Ulterior, 16 actrițe de culoare au pășit pe covorul rosu, din nou, pentru a sublinia această discriminare.
CITEȘTE ȘI: VIDEO / Goana după bugetul Apărării. Competiţie dură între europeni şi americani pentru elicoptere de atac şi transport
FOTO: EPA