Are un nume ciudat – Momordica Charantia – si se cultiva in mod normal in zonele calde. In Romania, planta e cunoscuta sub denumirea de castravetele sau marul balsam, dar de la ferma de la Calarasi va fi comercializata drept „castravete amar”. Cercetatori de la mari universitati din lume au analizat planta miraculoasa si inca nu au gasit o explicatie pentru „puterile” pe care le detine, mai ales ca au descoperit ca Momordica este deosebit de eficienta si in tratamentul pentru SIDA. George Litu a avut cinci seminte aduse tocmai de la poalele Himalayei si s-a „chinuit” trei ani sa le faca sa creasca. Abia anul acesta Litu a reusit sa stranga semintele necesare pentru doua hectare, din care sa obtina 40 de tone de castraveti. „Cand este mic, de 7-8 cm, fructul se usuca, apoi se face un ceai care inlocuieste medicatia diabetului de gradul doi si in terapia bolilor infectioase si cardiovasculare. Fructul matur are aspectul unui castravete „cret”, de 20-25 cm si este gol inauntru, iar semintele sunt rosii.
Castravetele se consuma si crud, dar e amar si trebuie combinat cu alte fructe”, ne-a declarat George Litu, directorul general al societatii care a adus planta in Calarasi. El spune ca pe marginea acestei plante s-au facut multe studii, chiar si la Institutul de la Fundeni, deci „puterile” castravetilor amari nu sunt inventii.
Un kilogram de castraveti amari va costa circa 20.000 lei si va fi comercializat in farmacii. De asemenea, ar mai putea fi comercializati si prin intermediul noului magazin destinat in special diabeticilor, deschis de ieri in Bucuresti. Cei aproape 60.000 de diabetici din Bucuresti pot face cumparaturi la magazinul din strada Vasile Lascar nr. 23-25. Cercetatorii Institutului de Bioresurse Alimentare sunt cei care au avut ideea sa puna la dispozitia bolnavilor de diabet, dar si a celor cu probleme de inima, obezitate, litiaza biliara produse facute dupa retete stiintifice. Sabina Ghencea, cercetator, spune: „Produsele sunt facute fie la statia de microproductie a institutului, fie de fabricile de paine dupa retete concepute de noi. Sunt alimente pe care le vindem la preturi mici, pentru a fi accesibile tuturor”.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!