La mai bine de o săptămână de la momentul arestării Elenei Udrea și Alinei Bica în Costa Rica pentru două luni, procurorul-șef al Biroului de Extrădări a vorbit despre cum poate fi realizată și cât ar putea dura procedura de extrădare în acest caz.
„Am cerut să primim un mandat de reținere cu scopul extrădării prin intermediul căilor diplomatice ca să acționăm pentru executarea lui. Și deci, acest mandat a ajuns pe căi diplomatice.
Cu toate acestea, de când am aflat în Costa Rica vestea că existau două persoane de naționalitate română fugite de justiție, Biroul de consiliere tehnică și relații internaționale a Procuraturii Generale a Republicii Costa Rica, imediat a contactat pe omologii lor din România pentru a verifica dacă într-adevăr s-a emis mandat de arestare cu scop de extrădare și a solicitat Interpolului din Costa Rica să verifice toate subiectele legate de sesizări (alerte) și procedurile corespunzătoare de reținere internațională.
După ce autoritățile din România au trimis prin căile diplomatice corespunzătoare cererea, poliția din Costa Rica și Interpolul în colaborare cu ADIS le-au reținut pe cele două românce”, a declarat procuroarea-șefă a Biroului Extrădări din Costa Rica, Laura Monge, conform Antena3.ro.
Oficialul costarican a explicat că documentele de arestare au ajuns pe 30 iulie 2018 la Ambasada Costa Rica din Mexic.
„De acolo, s-a continuat procedura diplomatică și am înțeles că în august s-au primit documentele la Judecătoria Penală, care se ocupă de realizarea procedurilor corespunzătoare.
Laura Monge a afirmat că în Costa Rica nu există prevăzut în lege un termen anume în care să se facă extrădarea.
„Legea extrădării vorbește de un termen pe care îl au autoritățile române ca să prezinte cererea, dar în acest caz România le-a prezentat, ceea ce face ca timpul să fie și mai scurt”, a explicat procurorul-șef.
În schimb, Elena Udrea și Alina Bica ar putea să ceară azil politic. Laura Monge susține că ceea ce se cere, de obicei, este un refugiu, însă, în ultimii ani, în Costa Rica, nu a existat vreo astfel de solicitare.
De asemenea, cazuistica pe tema extrădării ar putea dura între șase și opt luni, însă există posibilitatea ca soluționarea dosarului să dureze chiar și mai mult timp.
Săptămâna trecută, avocatul Elenei Udrea a declarat că șansele de extrădare ale clientei sale erau foarte reduse. Pe 5 octombrie, Elena Udrea a contestat decizia instanței din Costa Rica prin care a fost arestată preventiv pentru două luni.
Pe 5 iunie, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Cu trei luni înainte de pronunțarea deciziei, fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului a plecat în Costa Rica.
De asemenea, Alina Bica a fost condamnată într-un dosar de corupție în luna iunie. Fosta șefă DIICOT, care se află în Costa Rica, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare în dosarul de corupție în care era judecată alături de Adriean Videanu.
Citește și Cât de buni sunt românii când ajung într-un mediu sănătos! La 23 de ani, angajată la The New York Times!
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro