De la declanșarea crizei coronavirusului, Direcțiile de Sănătate Publică au devenit un subiect fierbinte. Premierul Ludovic Orban: „Trebuie să vă spun că am găsit Direcțiile de Sănătate Publică aproape în moarte clinică, cu un număr foarte mic de angajați, neglijate de guvernanții care au fost până la noi şi am dispus măsuri pentru întărirea capacității lor”.

Acuze din toate părțile

DSP-urile au părut din primele momente depășite de situație atât din punct de vedere numeric, cât și tehnologic. Apoi, plângerile la adresa lor au început să curgă din toate direcțiile: acuze de numiri pe criterii politice, de haos provocat prin raportarea eronată a îmbolnăvirilor și a deceselor ori chiar de manipulări și trucări de teste.  

Salarii mari, personal “subțire”

Cât de numeroși sunt însă salariații DSP-urilor și cum sunt ei plătiți? Recent, ziarul “Flacăra Roșie” din Arad a publicat lista integrală a posturilor, a salariilor și sporurilor de care beneficiau angajații de la DSP Arad. 

Numeric, cei 67 de angajați ai direcției par suficienți pe “timp de pace”, dar efectivul e copleșit în actuala pandemie scăpată de sub control. 

Salariile sunt la nivelul spitalelor, adică s-au dublat sau chiar triplat după Colectiv

Astfel, conform situației pe septembrie 2019, un director economic are salariul de bază de 9.980 lei, sporul de condiții de muncă de 1.497 lei, plus indemnizația de hrană de 347 lei, ajungând la un total de 11.824 lei. 

Iar acesta nu e printre cel mai bine plătiți angajați.

Un medic primar ajunge la câștiguri totale de 19.803 lei brut, iar un medic specialist, la 12.304 lei.

Un asistent medical principal ia 6.232 lei brut, iar un asistent simplu, 5.489 lei. Iar situația este generalizată la nivel național, cu foarte mici diferențe între județe.

Salariile care se dau la DSP-uri nu sunt mici deloc, dar nici uriașe. Pentru sistemul medical actual, ele sunt la pragul de sus al unui doctor de spital bun

Un medic din sistem, pentru Libertatea:

Iar variația fondului de salarii în ultimii ani e una spectaculoasă, acesta dublându-se practic în ultimii 3 ani, în condițiile în care numărul de angajați a rămas constant. 

Bugetul de salarii DSP Arad în ultimii 5 ani

  • 2015 – 2.781.000 lei
  • 2016 – 3.178.000 lei
  • 2017 – 5.583.000 lei
  • 2018 – 6.229.000 lei
  • 2019 – 6.331.000 lei

Citește și: Medic primar sau medic specialist. Care e diferența și care e mai bun?

 
 

Urmărește-ne pe Google News