Câștigul pornește de la 1.500 de lei pe lună și poate ajunge la 1.500 – 2.000 de euro net, adică bani în mână, pentru cei care lucrează pe cont propriu și au lucrări în proiecte noi de construcții.
Cerințele postului
Cei mai mulți angajatori cer diplomă de absolvire a unui liceu profesional de profil sau a unui curs de specializare în domeniu.
Cererea pentru muncitori calificați este foarte mare, mai ales pentru că mulți instalatori au posibilitatea de a face pe cont propriu aceste meserii și să câștige, implicit, și mult mai mulți bani decât ar câștiga din postura de angajat.
„Deficitul mare de candidați din această categorie se explică și prin faptul că mulți au plecat în străinătate, atrași de mirajul unor câștiguri mult mai mari decât în România”, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Badea, directorul general al eJobs România, cel mai mare portal de recrutare de forță de muncă din țara noastră.
Guvernul a redus contribuțiile în domeniul construcțiilor prin intermediul Ordonanței 114/2018, astfel încât salariul minim în domeniu să crească la 3.000 de lei brut, ceea ce înseamnă 2.360 de lei, bani în mână.
De măsură beneficiază firmele care fac 80% din cifra de afaceri din domeniul construcțiilor.
Ce salarii sunt în alte state
Salariile din domeniul instalațiilor pornesc de la 1.500 de euro net în Germania și ajung la 1.800 de euro.
În Marea Britanie, salariul unui instalator variază între echivalentul a 1.800 de euro și 2.000 de euro, mai arată datele eJobs.
În Franța, un instalator câștigă 1.800 de euro, bani în mână.
În Italia, un instalator pleacă acasă lunar cu un salariu între 1.300 și 1.600 de euro.
În Spania, cei care sunt angajați pe post de instalator iau lunar un salariu de 1.200 – 1.500 de euro.