Pentru a fi plătite aceste cheltuieli cu carantina, bugetul Ministerului Sănătăţii urmează să fie suplimentat cu 42 de milioane de lei, din Fondul de rezervă al Guvernului, tot în şedinţa de astăzi.

Autoritățile administrației publice locale au obligația de a asigura spații special amenajate pentru carantină, în vederea cazării persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectatede COVID-19 stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

În vederea punerii în aplicare a prevederilor art.2 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 identificarea și stabilirea spațiilor pentru carantină se realizează cu sprijinul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București.

Cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană sunt următoarele :

  • alocația de cazare in valoare de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, costurile cu servicii de curătenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora
  • în situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.
  • indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include următoarele cheltuieli: i) cheltuieli cu hrană –3 mese/zi,servite în cameră , cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință. ii)cheltuieli cu apa –între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unica folosință. iii) cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare –câte 2 pijmale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.
  • în cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta, pe bază de documente justificative
  • în cazul în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot apare înperioada de carantină, acestea se vor acorda în baza unor documente medicalede tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.

Fondurile necesare pentru decontarea cheltuielilor prevăzute la art. 2 se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, pe baza unui borderou centralizator al documentelor justificative aferente, la sfârșitul perioadei de carantină.

Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București decontează cheltuielile prevăzute la art. 2 aferente carantinei la solicitarea autorităților administrației publice locale sau a operatorilor economici, după caz, în baza documentelor justificative.

 
 

Urmărește-ne pe Google News