Iata cateva din preturile gasite de noi in magazine, la produsele „de baza” pentru o masa traditionala de Craciun.
pulpa de porc -120.500 lei/kg;
carnati proaspeti – intre 100.000 lei si 124.000 lei/kg;
toba – intre 75.000 lei si 85.000 lei/kg;
carne tocata – 70.000 – 85.000 lei/kg;
caltabosi – 112.000 – 130.000 lei/kg;
leber – in jur de 100.000 lei/kg;
cozonac de casa – in jur de 80.000 lei/kg;
vin rosu sau alb – intre 47.000 si 75.000 lei/ 700 ml;
Daca nu aveti timp sa gatiti, puteti sa va cumparati din magazine si produse gata preparate, inclusiv sarmale. La Carrefour, un kilogram de sarmale costa 120.990 lei.
Daca gospodina casei are timpul si iscusinta necesara prepararii in casa a produselor pentru masa de Craciun, atunci poate cumpara carcasa de porc si organe, iar cheltuielile pentru masa sunt mai mici.
Gospodinele prefera produsele semipreparate
Din spusele gospodinelor intervievate de reporterii ziarului Libertatea, in marile magazine bucurestene, rezulta ca masa de Craciun costa aproximativ 2,5 milioane de lei, pentru patru pana la sase persoane. Aceasta fara ca pe masa sa se afle delicatese, cum ar fi vinuri scumpe si altfel de carnuri decat cea de porc. Aceasta inseamna sarmale (circa 300.000 lei), friptura (circa 500.000 lei), aperitivele traditionale (toba, leber) dar si branzeturi si salam (circa 700.000 lei), vin (circa 500.000 lei), cozonac (circa 300.000 lei), fructe si sucuri (circa 200.000 lei ).