Prețurile la care se comercializează carnea de miel în momentul de față se învârt între 20 și 28 de lei pe kilogram, ajungând chiar și la 37 de lei în unele supermarketuri, însă sumele nu diferă foarte mult față de anul trecut, așa cum reiese dintr-o analiză realizată de Mediafax. Mielul viu, cumpărat direct de la crescători, se vinde la preţuri cuprinse între 9 şi 15 lei pentru un kilogram.
De asemenea, există și locuri unde carnea tradițională de Paște se vinde la prețuri astronomice – spre exemplu un lanț de supermarketuri are la vânzare cotlet de miel cu oase la 87,99 de lei, însă este vorba de carne provenită de la animale din Noua Zeelandă.
București – Preţul cărnii de miel în pieţele din Capitală variază între 21 şi 26 de lei pe kilogram, ca şi anul trecut. Un kilogram cu organe şi prapur pentru drob costă între 21 şi 25 de lei, iar kilogramul de drob gata preparat şi ambalat în caserole porneşte de la 16 lei şi ajunge până la 28 de lei. Mielul viu se comercializeaza la 15 lei/kg.
Arad – În piețe, preţul este uşor scăzut faţă de anul trecut, respectiv 23-24 de lei, faţă de 25-26 de lei pe kilogram în 2014. În magazinele din Arad, preţurile la carnea de miel sunt cuprinse între 26 şi 29 de lei. Preţul pentru mielul viu este cuprins între 13 şi 15 lei kilogramul.
Braşov. Carnea de miel se vinde la preţuri între 20 şi 25 de lei pentru un kilogram, la fel ca anul trecut, însă înainte de Paşte preţul ar putea creşte cu aproximativ 20%. Preţul pentru un kilogram de miel în viu la stâne este de 10 lei.
Cluj. Reprezentanţii crescătorilor de oi din judeţ spun că preţurile la carnea de miel în viu sunt cuprinse între 10 şi 11 de lei pe kilogram, în timp ce preţul kilogramului la carcasă este cuprins între 22 şi 25 de lei.
Constanța. Locuitorii de la malul mării pot cumpăra carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, la fel ca şi anul trecut.
Un singur abator în tot județul
Galați. Carnea de miel se găsește greu, pentru că în există doar un abator autorizat unde crescătorii de oi pot duce mieii pentru sacrificare. Atunci când aceștia își vor face apariția se estimează că vor fi comercializați cu 18-20 lei pentru un kilogram și 10 lei pentru animale vii.
Hunedoara. În pieţele din Deva, un kilogram de carne de miel este vândut cu 28 de lei, în timp ce în supermarketuri preţul este de 29 de lei.
Iași. Prețul standard este de 25 de lei, însă cumpărătorii pot negocia cu vânzătorii până la 22 de lei pentru un kilogram, dacă vor să cumpere un miel întreg.
Prahova. Preţul unui kilogram de carcasă de miel poate depăşi 30 de lei. Organele de miel au preţuri cuprinse între 18 lei kilogramul, în cazul celor congelate, şi 25 de lei kilogramul pentru cele proaspete.
Sibiu. Preţurile la carnea de miel sunt comparabile cu cele de anul trecut, și anume 25 de lei kilogramul, în timp ce mieii vii se vând cu 11 – 12 lei pentru un kilogram.
Suceava. Kilogramul de miel în viu se vinde cu 9-10 lei, în timp ce la carcasă preţurile variază între 20 şi 25 de lei.
Timiș. Preţul la carnea de miel este cuprins între 20 şi 25 de lei kilogramul, ca şi anul trecut. Mieii vii pot fi cumpărați la preţuri care pornesc de la 12 lei pe kilogram.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro