Cuprins:
În așteptarea încoronării regelui Charles, familia regală britanică a vorbit despre un eveniment mai „sustenabil”, cu o listă mai mică de invitați, o paradă mai scurtă și în general o sărbătoare mai austeră – toate în concordanță cu viziunea regelui Charles despre o monarhie mai „suplă”.
Dar mulți s-au întrebat totuși cât de sustenabil poate fi un astfel de eveniment, mai ales unul organizat într-o țară ce traversează o criză a costului de trai.
Un sondaj recent realizat de firma britanică YouGov, scrie site-ul televiziunii canadiene Globalnews, a arătat că, deși majoritatea britanicilor susțin în continuare monarhia, o minoritate tot mai mare consideră că familia regală a devenit o relicvă costisitoare.
Și, deși guvernul britanic plătește cea mai mare parte a notei de plată pentru ceremoniile de încoronare (Palatul Buckingham contribuind și el cu o parte), executivul a rămas deocamdată tăcut cu privire la suma achitată pentru festivitățile de sâmbătă, declarând pentru Washington Post că aceste cifre vor fi publicate la o dată ulterioară.
Presei și experților le-au rămas deocamdată doar estimările, iar acestea nu sunt deloc „suple”.
O notă de plată piperată
BBC a scris că ceremoniile vor costa undeva între 50 și 100 de milioane de lire sterline (57 – 114,5 milioane de euro), dar a specificat că cifrele nu au fost obținute din surse oficiale.
Asta ar fi totuși mai mult decât nota de plată pentru ceremoniile organizate cu ocazia încoronării reginei Elisabeta a II-a – care au costat 1,5 milioane de lire sterline în banii de atunci, echivalentul a 50 de milioane de lire în banii de acum.
Ce părere au britanicii? Nu tocmai bună. Un alt sondaj, realizat tot de YouGov, a arătat că 51% dintre britanicii intervievați nu cred că contribuabilii ar trebui să achite factura pentru încoronarea lui Charles.
32% au spus că da.
Reticența contribuabililor, scrie Globalnews, poate fi de înțeles. Familia regală a rămas destul de secretoasă în ceea ce privește situația sa financiară și contribuabilii nu știu ce avere se află în vistieria regală.
Lista bogaților publicată luna trecută de Sunday Times a estimat că regele Charles are o avere personală de 600 de milioane de lire sterline. O investigație recentă realizată de cotidianul The Guardian a estimat că averea sa ar putea fi mai aproape de 1,6 miliarde de lire sterline.
O criză a costului de trai
Unii experți nu au calculat doar costurile ceremoniilor. Ei au estimat că sărbătoarea publică de pe 8 mai, anunțată pentru a marca evenimentul, va costa economia britanică încă 1,36 miliarde de lire sterline în pierderi de productivitate.
Iar totul vine într-o perioadă dificilă pentru țară. PIB-ul este undeva cu 0,6% sub nivelul de la sfârșitul anului 2019, iar Regatul Unit este singura economie din G7 care nu și-a revenit după prăbușirea indusă de pandemia de COVID, scrie NBC News.
Între timp, inflația rămâne încă încăpățânat de ridicată, cu o rată anuală de creștere de 10,1% în martie, iar costurile alimentelor și băuturilor au crescut cu cea mai mare viteză din ultimii 45 de ani.
Un număr record de familii britanice au apelat la băncile alimentare, iar unul din cinci britanici trăiește în sărăcie.
Răspunzând preocupărilor, guvernul a insistat totuși că evenimentul va aduce milioane de euro companiilor, în special celor din retail, turism și ospitalitate în general. Potrivit unor estimări, vânzările cu amănuntul cresc de obicei cu aproximativ 15% pe zi în zilele de sărbători legale.
UK Hospitality, o asociație comercială din industria ospitalității, a declarat că încoronarea regelui ar putea aduce sectorului un impuls de 350 de milioane de lire sterline.
Acest lucru, combinat cu alte două sărbători legale britanice din luna mai, precum și cu concursul Eurovision găzduit de Liverpool pe 13 mai, ar putea genera un impuls total de 1 miliard de lire sterline.