Au mai rămas doar două săptămâni până la venirea Crăciunului, iar târgurile de profil din București sunt pline până la refuz. 

Așa se întâmplă și în sectorul 6, în Parcul Drumul Taberei, acolo unde are loc cea de-a doua ediție a „West Side Christmas Market”. Doar că de această dată, organizatorul nu mai este primăria de sector, ci o companie privată – care face și festivalul UNTOLD – care se ocupă de întreg evenimentul.

Cozi la mâncare tradițională

Zilnic, târgul își deschide porțile la ora 12:00, iar grătarele și ceaunele sfârâie de la primele ore. Și chiar dacă economia nu trece prin cele mai bune momente din istorie, locurile unde se vinde mâncare tradițională o duc bine.

Sunt cozi, lumea așteaptă încolonată pentru pomana porcului tocmai preparată sau pentru o porție de sarmale cu mămăligă.

„O gustare la târg pentru mine, soț și cel mic trece bine de o sută de lei. Spiritul Sărbătorilor de iarnă e și despre altceva, nu doar de a pune prețuri exagerate la mâncare, la dulciuri și-așa mai departe. E incredibil ca pentru doi biscuiți de turtă dulce cu puțin zahăr pe deasupra să plătim 40 de lei! Sau pentru trei sărmăluțe cu mămăliguță să scoatem mai bine de 30 de lei din buzunare. Știm foarte bine că sunt costuri mari, marfa scumpă, dar să nu transform un târg de Crăciun într-un târg al speculei”, este mesajul pe care o doamnă îl transmite. 

Trei sarmale costă 30 de lei

Discursul acesteia este confirmat la o vizită printre căsuțele de lemn instalate la eveniment. Zona gastronomică a târgului este kilometrul zero al evenimentului.

Un mic e 6 lei, iar pentru un singur cârnat trebuie plătit 17 lei. Trei sarmale cu mămăligă sunt 30 de lei, o porție de ciolan e 35 de lei, iar pastrama de oaie e la preț de lux: 45 de lei pentru două sute de grame. Chiar și mult-căutatul șorici în perioada Crăciunului se vinde cu 20 de lei suta de grame. Prețurile se păstrează și la capitolul dulciuri, acolo unde copiii au primul cuvânt de spus, iar părinții se conformează.

Și dulciurile au prețuri de lux

O simplă gălușcă cu prune costă 10 lei, o punguță de cornulețe proaspete bate în 25 de lei, iar o bucată mică de sarailie turcească depășește 10 lei. 

Porumbul fiert sau copt costă și el 10 lei, iar pentru un pahar de ciocolată caldă trebuie să mai plătiți 15 lei. Ceaiul e cel mai ieftin, 8 lei, în timp ce adulții pot încerca tradiționalul vin fiert, al cărui preț pleacă de la 10 lei. 

Se vinde chiar și shaorma cu de toate

Dacă până acum, Târgul de Crăciun era cu și despre produse tradiționale din perioada Sărbătorilor, acum situația s-a schimbat. 

Shaorma la farfurie și gyros la lipie au cucerit vizitatorii. Pentru un gyros de pui sau de porc trebuie să plătiți 35 de lei, iar pentru o shaorma mare, cu de toate, prețul sare de 40 de lei. La mare căutare sunt și hamburgerii, frigăruile de vită sau oaie, dar și chiftelele cu cartofi prăjiți. Toate pleacă de la 25 de lei și pot ajunge să coste și până la 60 de lei. 

Toți comercianții acceptă plata cu cardul bancar doar dacă acesta este VISA. Evident, există și varianta clasică de plată cash.

Distracții pentru cei mici

Pe lângă multă mâncare, cei mici se pot distra pe patine, dar și în roata panoramică instalată chiar pe lac. „O roată înaltă de 33 de metri, de unde se va putea admira întregul parc de la înălțime, un carusel cu personaje și un patinoar cu o suprafață de 660 mp vor transforma evenimentul anului din București în cea mai atractivă zonă inclusiv pentru copii”, spun organizatorii. O oră de dat pe gheață costă 20 de lei și 25 de lei cu roata panoramică. În plus, există Atelierul lui Moș Crăciun, un trenuleț special, un carusel, dar și o sanie imensă cu efecte speciale.

Căsuțe și cu obiecte de Crăciun

Pe lângă standurile speciale de unde se poate cumpăra mâncare, există și căsuțe cu diverse produse de sezon. O căsuță dedicată exclusiv produselor pe bază de lavandă, alta cu obiecte hand-made, dar și unele cu coronițe și flori. În total sunt 60 de căsuțe, multe dintre ele vând ornamente, decorațiuni specifice Sărbătorilor. 

Primăria se laudă cu cea mai mare perdea de lumini

Una dintre surprizele pregătite pentru această ediție conform celor de la Primăria Sectorului 6 este perdeaua de lumini care va îmbrăca podul suspendat din Parcul Drumul Taberei.

„Va fi cea mai mare perdea decorativă din România, cu o lungime de peste 100 de metri, fiind suspendată la o înălțime de până la 50 metri. Pentru realizarea ei, organizatorii lucrează cu o companie internațională care operează astfel de instalații în Asia, țările nordice și SUA. Una dintre cele mai emblematice locații în care se montează astfel de decorațiuni este Rockefeller Center New York”, au anunțat organizatorii. 

În contextul crizei energetice, primarul Ciprian Ciucu a anunțat că seara, după încheierea târgului, luminile decorative din parc, care sunt leduri economice, vor fi stinse.

Ce prețuri au produsele de la târg

  • mici: 6 lei / buc
  • ceafă de porc: 25 lei / 200 gr
  • pulpe de pui: 25 lei / 200 gr
  • ciolan de porc: 35 lei / 350 gr
  • pastramă de oaie: 45 lei / 200 gr
  • pomana porcului: 15 lei / 100 gr
  • cârnați de porc: 17 lei / buc
  • sarmale cu mămăligă: 30 lei / 200 gr
  • iahnie de fasole: 12 lei / 300 gr
  • cartofi la ceaun: 15 lei / 200 gr
  • jumări: 20 lei / 125 gr
  • slănină afumată: 15 lei / 100 gr
  • șorici de porc: 20 lei / 100 gr
  • urechi de porc afumate: 20 lei / 100 gr

Cât costă dulciurile în târg

  • alivenci moldovenești: 9 lei / 100 gr
  • poale-n brâu: 10 lei / buc
  • găluște cu prune: 10 lei / buc
  • sarailie cu nucă: 8 lei / 100 gr
  • ciocolată de casă: 10 lei / 100 gr
  • halva cu fistic: 8 lei / 100 gr
  • salam de biscuiți: 8 lei / 100 gr
  • sugiuk turcesc: 9,5 lei / 100 gr
  • negresă: 9,5 lei / 100 gr
  • cornulețe cu gem: 10 lei / 100 gr
  • turtă dulce: 10 lei / 100 gr

Prețurile produselor tradiționale

  • slănină ardelenească: 80 lei / kg
  • tobă de casă: 59 lei / kg
  • cârnați mangalița: 95 lei / kg
  • cârnați de cal: 95 lei / kg
  • cârnați picanți: 95 lei / kg
  • salam de mistreț: 145 lei / kg

Urmărește-ne pe Google News