Nu sunt puțini cei care de la începutul pandemiei au ajuns să scoată sute de lei din buzunar pentru a se testa de infecția SARS-CoV-2.
Premierul Ludovic Orban declara că România are azi “o capacitate de 53-54 de mii de teste”, dar că “nu se fac atâtea pentru că fie nu sunt cereri, fie există o capacitate limitată de a recolta exsudat faringian. Există foarte mulți care preferă să se testeze contra cost, nefiind în definiția de caz”.
Direcțiile de Sănătate Publică și serviciile de ambulanță testează cetățenii conform definiției de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Astfel, contacții cazurilor pozitive sunt testați doar dacă prezintă simptome. Iar pentru a fi testată, o persoană trebuie să prezinte cel puțin trei simptome și nu doar unul, așa cum se făcea până la jumătatea lunii septembrie.
41.000 este recordul de teste făcute într-o singură zi în România.
Românii care nu se încadrează însă în definiția de caz și vor, totuși, să-și facă un test de coronavirus, pentru că fie pleacă din țară și au nevoie de un test negativ la destinație, fie au fost contacți direcți ai unui bolnav COVID, dar nu prezintă simptome, trebuie să plătească o testare RT-PCR la o clinică privată.
În alte cazuri, chiar și cei care se încadrează în definiția de caz ajung să scoată bani din buzunar pentru un test, din cauza timpului lung de așteptare a unui răspuns de la DSP.
În România, prețul mediu al unui test RT-PCR, singurul recunoscut în scopul diagnosticării și eliberării concediului medical, este între 350 și 400 de lei.
În multe alte țări europene, prețul este mai ridicat, dar puțini sunt cei care trebuie să-l plătească. Libertatea a analizat prețurile testelor RT-PCR pentru COVID practicate în 11 țări din Uniunea Europeană.
UNGARIA: Prețuri plafonate de guvern
Pe 21 septembrie, guvernul maghiar a decis plafonarea prețurilor practicate de clinicile private pentru testarea PCR. Astfel, prețul unui test PCR nu poate depăși 19.500 de forinți, adică în jur de 265 de lei.
În urma deciziei de plafonare a prețurilor, aproape jumătate dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private și-au scos din ofertă testarea RT-PCR pentru detectarea infecției cu COVID-19.
Jurnaliștii maghiari de la Atlatszo scriu că motivele acestora sunt lesne de înțeles, având în vedere că doar costurile de laborator pentru realizarea unui singur test încep la 17.000 de forinți și pot ajunge la 22.000 de forinți. La acestea se adaugă costurile cu dezinfectarea echipamentelor și procesarea deșeurilor medicale, de până la 4.000 de lei pe pacient.
Cei care au decis să rămână în business încearcă să ofere pe lângă testare și servicii adiționale, pe care le taxează serios, de la 5.900 până la 15.000 de forinți pentru testarea la adresă, 2.000 de forinți pentru traducerea rezultatelor în engleză, iar pentru procesarea urgentă a probei, în mai puțin de 24 de ore, clinicile aplică o taxă suplimentară de la 10.000 până la 40.000 de forinți, adică oriunde între 135 și 540 de lei.
GRECIA: Teste gratuite în baza asigurărilor private de sănătate
În Grecia, prețul-standard al unui test PCR COVID este de 70-80 de euro, adică 340-390 de lei, în cazul furnizorilor privați de servicii medicale. Inclusiv aeroportul din Atena oferă posibilitatea testării PCR. Un serviciu taxat cu 70 de euro, potrivit Greek City Times.
Mai scumpă este testarea în centrele drive-in, care ajunge la 150 de euro, adică 730 de lei.
“Totuși, corporații întregi s-au testat gratuit în baza asigurărilor private de sănătate”, a explicat pentru Libertatea jurnalistul grec Thodoris Vasilis din Atena.
GERMANIA: Costurile, restituite pacientului de către asigurători
Pentru nemți, prețul mediu al unui test RT-PCR este de 180 de euro, în jur de 870 de lei. Însă puțini ajung să-l plătească. Asta pentru că atât timp cât există simptome și o recomandare medicală pentru testare, costurile sunt restituite pacientului de asigurători, fie ei privați ori de stat.
De asemenea, de la 15 septembrie, călătorii care se întorc din zone de risc sunt obligați prin lege să se testeze. Însă aceștia beneficiază de testare gratuită, fie că sunt asigurați la stat ori la privat, așa că nu trebuie să scoată din buzunar cei 180 de euro, potrivit site-ului Asociației Asigurărilor Private de Sănătate.
În schimb, dacă testarea este solicitată din alte motive, inclusiv înainte de plecarea într-o țară care cere călătorilor din Germania prezentarea unui test PCR negativ, prețul este suportat integral de pacient.
Există și opțiuni mai ieftine, testarea PCR costă doar 128 de euro pentru pasagerii care pleacă de pe aeroportul din Munchen.
AUSTRIA: Testarea antigen gratuită, urmată – la nevoie – de PCR
Austriecii trebuie să plătească între 90 și 120 de euro, adică de la 438 până la 584 de lei, pentru testarea RT-PCR.
Însă testarea antigen a devenit populară în ultimele săptămâni pentru asimptomatici. În Austria Inferioară, există chiar corturi stradale în care oamenii pot primi teste antigen gratuite, iar în cazul unui rezultat pozitiv, aceștia pot fi testați inclusiv prin metoda PCR, potrivit versiunii austriece a publicației The Local.
Premierul Sebastian Kurz a anunțat duminică, 15 noiembrie, că are de gând să testeze pentru anticorpi toți cei 8,8 milioane de locuitori. Programul va începe după 6 decembrie, când țara ar trebui să iasă din carantina de 3 săptămâni.
ITALIA: Prețul mediu 458 de lei
Italienii plătesc în medie undeva la 94 euro pentru testarea PCR, potrivit unei investigații realizate de Altroconsumo – Asociația Consumatorilor Italieni.
Prețurile variază între 65 euro, adică 316 lei, și chiar 125 euro, în jur de 609 lei, la laboratoarele din Milano.
De asemenea, în aproape un sfert din situații, clinicile private solicită o recomandare semnată de un medic pentru testarea RT-PCR. Recomandarea este obligatorie în regiunile italiene Piemont și Emilia Romagna, grav afectate de primul val al pandemiei COVID.
FRANȚA: În Paris se vor face gratuit testele RT-PCR
Pentru un test contra cost, francezii plătesc în medie 54 euro, adică 253 de lei. Însă, în majoritatea cazurilor, acest cost poate fi acoperit de asigurarea medicală.
Din 24 iulie, se pot testa inclusiv asimptomaticii ori pacienții fără o recomandare medicală, iar costurile vor fi decontate de sistemul național de asigurări. Însă, autoritățile sanitare au decis prioritizarea acestora în ultimele trei luni, de când numărul solicitanților a crescut dramatic, scrie publicația Le Journal des Femmes.
De prioritate beneficiază pacienții care au o recomandare medicală, contacții direcți ai unui bolnav și personalul din sistemul sanitar. Săptămânal sunt astfel realizate în jur de 2 milioane de teste RT-PCR.
În urma exploziei recente de cazuri, administrația metropolei Paris a decis să deschidă clinici mobile pentru testarea gratuită a locuitorilor cu tehnica RT-PCR.
MAREA BRITANIE: Prețuri de până la 1.000 de lei
Britanicii trebuie să plătească în medie 150-200 de lire, în jur de 814-1.085 de lei, pentru testarea PCR. Costurile cresc atunci când testarea se realizează la adresa pacientului, ori rezultatele trebuie să fie livrate în mai puțin de 24 de ore, potrivit unui articol din Metro.
La aceste teste nu recurg doar cei care pleacă în țări care solicită testarea PCR, dar și contacții direcți ai pacienților COVID-19. Asta pentru că NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) îi testează în continuare doar pe cei care prezintă simptome.
Ceilalți sunt direcționați să se testeze contra cost, inclusiv cei care locuiesc alături de un bolnav, sunt considerați contacți direcți ai unui pacient, vin dintr-o zonă de mare risc ori au fost puși de către angajatori să se testeze pentru coronavirus.
SPANIA: Teste PCR doar la recomandarea medicului de familie
Aici prețurile practicate de furnizorii privați de servicii medicale variază între 130 și 240 euro, adică în jur de 633 și 1.169 de lei, potrivit unei analize făcute de jurnaliștii Cope.
Prețul mediu este de 150 de euro, adică 730 de lei.
În mod normal, acest preț include o recomandare medicală, care costă între 20-30 de euro (97-146 de lei) și este obligatorie pentru efectuarea testării. Însă, pacientul poate să obțină o recomandare medicală gratuită de la doctorul său de familie.
LETONIA: Plătești doar dacă nu ai recomandare medicală
Până pe 26 octombrie, testarea RT-PCR era gratuită pentru cetățeni letoni și rezidenți, în vreme ce străinii trebuiau să plătească o taxă de 53 de euro, circa 259 de lei.
Acum, testarea la o unitate medicală privată este plătită inclusiv de cetățenii letoni și rezidenții care nu au o recomandare medicală de la doctorul de familie sau de la un specialist.
POLONIA: Prețuri mari, teste mai puține ca în România
Pentru polonezi, prețurile testelor contra cost variază în funcție de furnizorul de servicii medicale privat. Acestea încep de la 340 de zloți, în jur de 370 de lei, în cazul laboratoarelor de analize, și ajung la 390 de zloți, adică 424 de lei, la centrele drive-in din marile orașe. Însă spitalele private pot să taxeze chiar și 780 de zloți, circa 850 de lei.
Totuși, prețul mediu este de 400-500 de zloți, adică între 435-544 de lei. Acesta este plătit de cei care sunt asimptomatici, au nevoie de rezultatul testului pentru călătorie sau nu reușesc să se testeze prin sistemul public.
Asta pentru că autoritățile poloneze testează cu 43.000 la 1 milion de locuitori mai puțin decât România, notează RMF 24.
BULGARIA: Mai ieftin ca în România
La vecini, prețurile variază în medie între 90 și 120 de leva, în jur de 224-299 de lei. De multe ori, testele contra cost reprezintă biletul de intrare într-un spital non-COVID ori sunt achiziționate de cei care călătoresc într-o țară ce solicită un rezultat negativ PCR.
Însă, chiar și contacții direcți ai unei persoane bolnave pot ajunge să recurgă la serviciile furnizorilor privați, pentru că un contact direct nu garantează obținerea unei recomandări medicale.
În teorie, testarea este suportată de către sistemul public de asigurări în cazul în care există simptome specifice infecției ori o recomandare medicală de la un specialist, notează jurnaliștii de la Radio Europa Liberă Bulgaria.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!